Välkommen till Bygdeband!

Här hittar du berättelser om vanliga människors märkvärdiga liv. Med över en miljon platser, personer, bilder och dokument är Bygdeband Sveriges enda rikstäckande webbplats för lokalhistoria. Bakom materialet står ca 620 hembygdsföreningar och deras engagerade medlemmar.

Läs mer om Bygdeband

citatKungar och drottningar i all ära, men den verkliga historien handlar om vanliga människor och deras liv.

– Dick Harrison, professor i historia

bilder-startsidan-bb-platser

439 000 platser

bilder-startsidan-bb-personer

 302 000 personer

bilder-startsidan-bb-bilder

476 000 bilder och dokument

bilder-startsidan-bb-foreningar

630 hembygdsföreningar

Nyheter

litenpillitenpil Hembygdens år 2016. Bygdeband tar klivet in i ett nytt år med ny design för att uppmärksamma att Sveriges Hembygdsförbunds hundraårsjubileum. Efter att under 2015 satsat mycket på att informera hembygdsföreningar om hur man använder Bygdeband, kommer vi att under 2016 ge högre prioritet åt den tekniska utvecklingen. Vi vill främst åtgärda brister som vi vet försvårar för er som arbetar med Bygdeband. Någon större teknisk förändring är inte planerad.

/Jan Nordwall, generalsekreterare SHF

Läs mer om Hembygdens år.

Dela med dig av material

Har du information om platser, bilder eller personer som finns på Bygdeband? Eller har du material som du tror skulle passa på Bygdeband? Hör av dig till den hembygdsförening som ligger närmst eller kontakta bygdeband@hembygdsforbundet.se om du är osäker.

Lämna synpunkter

Bygdeband är ett utvecklingsprojekt och flyttade 2014 in i en ny plattform. Vad du tycker om Bygdeband? Skicka dina synpunkter till info@hembygdsforbundet.se


Använd bildgallerier för att samla bilder och dokument kring ett särskilt tema, exempelvis ”Finspångs idrottsplats” eller ”Musik i Krokom på 30-talet”.

Titta gärna i kalendern med inplanerade informationsmöten. Berätta om din förenings behov, kanske kan vi ordna ett informationsmöte nära er.

/Griggus Per och Back Lena

  Fler tips från supporten