Anders Jeppsson

  Anders kom från skåne med knyte på ryggen och sökte arbete som mjölnare. Jobbade en tid i Morups väderkvarn, Byggde senare Hönryds väderkvarn och köpte gården i Hönryd. Anders var en garvad affärsman, det sägs att han arrenderade ut kvarnen på tio år till kvarnagård och byggde en ny kvarn i Brandsbol, bara 1/2 kilometer därifrån, konkurerade om malningen. Denna kvarn blev sedan nedriven eller flyttad. Besiktnings papper vid arrendets slut finns hos Rolf på ”Jeppens” gård.

  Utdrag ur ”Stämning av Anders Jeppsson 1874.”
  Anders Jeppsson stäms av Anders Jokob Johansson i Brandsbol för att han bortforslat tvenne lass foder från arrendestället i Brandsbol samt inte betalt undantagsförmånen som det står i kontraktet.
  Men Anders Jeppsson genstämmer då Anders Jakob för att han har försökt hämta ut malt och mjöl i qvarnen utan att göra rätt för sig m.m.—i handlingen står där att Jeppsson bytt Lynga no 4 mot Hönryd no 1 i början av 1870talet.
  Med bifall till Anders Jeppssons begäran uppskjuts målet till nästa ting.

  Personer i bilden

  Tillhör bildgalleri

  Platser
  Fler bilder från Morup församling:

  Visa fler bilder ›


  Publicerad av

  Nial Rosgardt
  Föreningsredaktör för Bygdeband Morup-Stafsinge Hembydsförening kontakt , nial.nros@gmail.com , tel 034694238. 0706215708

  Källa