Nu bombar von Rosen svältbyarna med mat

  Greve Carl Gustaf von Rosen, den svenske flygaren som för några år sedan bombarderade nigeriska soldater under Biafrakriget, har nu anlänt till Etiopien för att bombardera etiopiska bönder- med livsmedel. Von rosen och hans tre medhjälpare skall flyga in på låg höjd över svältdrabbade byar och släppa säckar med spannmål från ett par meters höjd. Detta anses vara enda metoden för att nå till svårtillgängliga områden inom det etiopiska torkbältet.

  Ett av hjälporganisationernas största bekymmer har varit problemet med att få ut livsmedel till de 70 procent av befolkningen som lever på mer än en halv dags gångavstånd från de farbara landsvägarna. Multransporter är för tidsödande, och helikoptrar för dyra. Von Rosen anser sig har svaret: med hjälp av tre SAAB. MFI-17 och samma djärva flygteknik som han utvecklade under räderna mot regeringssidan i Nigeria hoppas han kunna fälla sina matbomber över byarna. Varje plan kommer att bära 250 kilo spannmål i åtta säckar apterade under vingarna- tillräckligt mycket mat för att föda 50 personer i två veckor.

  Stor kapacitet
  Von Rosen beräknar att en Landrover kan transportera 1.000 kilo spannmål 300 km i oläglig terräng på 36 timmar. Under samma tidsrymd kan SAAB-planen utföra tolv flygningar och distribuera 3.000 kilo inom en radie av 200 km per timme. Kostnaderna för att distribuera 1.000 kilo blir densamma för flyg som landfordon- eller 720 kr. -Spannmålen ligger och ruttnar i förråden, och därute fortsätter folk att dö. Det var detta som var så vidrigt i Bangladesh och Peru- maten når aldrig fram, säger greven. På fredagen flög han till Kombolcha i Wollo-provinsen för att sätta upp ett basläger och förbereda testflygningar. Verksamheten finansieras av den svenska Lutherhjälpen, Rädda Barnen och Röda Korset. Efter andra världskriget hjälpte Von Rosen kejsar Haile Selassie att skapa ett etiopiskt flygvapen. När han nu återvänder är det som att komma hem säger han. – I sinnet är jag till hälften svensk och till hälften etiopier. Han äger fortfarande en del i en kaffe- och boskapsfarm i Bonga, 450 km sydväst om Addis Abeba.

  Av misstag

  Von rosen anser att han hamnade i Biafra av misstag: -jag skulle aldrig ha rest, men det svenska charterbolaget Transair bad mig flyga till San Bartolome i Västindien. Över radion lät det som Sao Tome. När vi landat där och jag såg slakten på biafranska barn som pågick blev jag förbannad och beslöt att stanna. Han utförde både hjälpflygningar och militäruppdrag och byggde upp ett litet biafranskt flygvapen baserat på samma typ av MFI-plan som han flyger nu. Von Rosen anser sig vara en ”opolitisk pacifist”, men han hyllar ändå ordförande Moas Kina som det ”bästa som hänt världen i vår tid”.

  Egen filosofi

  -Jag anser det också underbart att folk i väst inte alltid följer sina ledare, en sådan frihet finns inte i Sovjetunionen, tillägger han. -Kommunism och kristendom, det är mer eller mindre detsamma, säger han också. Kapten Abraham Gezain vid det etiopiska flygvapnet betraktar sin svenske vän som ”de förtrycktas beskyddare”. Andra vänner i Addis Abeba vittnar. -Han tror på den kinesiska modellen att rädda världen- men han tror lika mycket på flygningen som en källa till frälsning. Man måste ta honom med en nypa salt. Själv säger von Rosen att han vill fortsätta flyga. – Jag vill fortsätta som instruktör så länge krafterna står bi. Dessutom vill jag skriva en bok om min uppfattning om världen- men det får bli en senare uppgift. (FLT-AP)

  Bildinformation

  Land
  Sverige.
  Län
  Skåne.
  Platsens alternativa namn
  Etiopien.
  Bildtext
  Så här kommer det att se ut när von Rosen fäller sina matsäckar från sitt flygplan till de svältdrabbade i Etiopien. Bilden är tagen vid generalrepetitionen på Bulltofta Flygfält. .

  Fler bilder från Röda Korset Sverige:

  Visa fler bilder ›


  Publicerad av

  Frida Pettersson

  Källa