Sven Hallberg och Gunnar Janssons öden och äventyr i USA i slutet av 1940-talet

  Efter många timmars sökande bl.a. på internet hittad jag uppgifter om Sven Hallberg och hans kompis Gunnar Janssons öde och äventyr i USA. Båda dömdes den 15 december 1949 till döden efter ett mord på kinesen Lee Hong avrättningsdatum var satt till den 23 januari 1950. Straffet omvandlades senare till livstids fängelse. I Abildsboken på sidan 177 kan man läsa att Sven Hallberg var fosterson på Lyngen hos Klara och Oskar Larsson.
  Efter att jag gjort ett inlägg på Facebook skrev Sven-Olof Svensson följande: Jag bodde i Varberg när han kom hem och såg honom på håll. Stort massmedialt intresse. Hans mamma bodde i Varberg men jag vet inte om hon levde när Sven frigavs. Tror att Tage Erlander hade ett finger med i hans frigivning, Sven-Olof skriver en stund senare: Vet nu att hans mamman levde och bodde på Plantsarna och att hon enligt uppgift skrev till Tage Erlander för att påverka frigivningen. Min fru Monicas mormor umgicks med henne.
  Anna-Liza Lindkvist skrev: Jag lärde känna Sven Hallberg på en bänk utanför kyrkan vid Tjolöholm sen var jag och hälsade på honom på Brystad i Asige många gånger vid ett tillfälle frågade jag Sven om han hade mördat kinesen eller inte han svarade att han var så berusad att han inget minns men Gud i himmelen vet sanningen sa han.
  Tomas Bengtsson skriver: Honom kommer jag ihåg, jag körde för morfar (Johan i Sjöred) när han besökte Sven i Asige. Där dracks lite ” hembränt” vill jag minnas.

  Nedtecknat av Jan Svensson född i Sjöred.


  Fler bilder från Abild församling:

  Visa fler bilder ›


  Publicerad av

  Jan Svensson
  Har ni några bilder eller text kontakta 0708-824906 e-post jan39@telia.com

  Källa

  2017-03-31