På väg hem efter match i Ramnäs

HSK:s A-lag på väg hem från match i Ramnäs. Troligen har man vunnit eftersom alla ser så glada ut. Kortet är taget strax norr om Hedvallsbron.
Lastbilen inköptes för 9000:- av trafikbilägare Albin Andersson, bosatt i gamla(?) herrgården, och en kamrat hösten 1919 från firma Johannes Källander i Stockholm. Den ingick i ett parti begagnade lastbilar inköpta från Frankrike, kvarlämnade av Amerikanarna efter första världskriget, en del med tydliga kulhål.
De körde varor från Västerås och Köping till affärer i Hallstahammar. I veckosluten skjutsades ungdomar till baler och liknande. Sommartid gjordes ”turistresor” till exempelvis Dalarna.
Komforten utgjordes av ett par bänkar med dyna. Vindruta och sidostycken saknades. Lyset var ett karbidaggregat som inte fungerade i kyla, vilket rådde när bilen hämtades. Sträckan Stockholm-Hallstahammar kunde då köras tack vare månsken(!). Senare monterades en gastub till lyset. Snickare Edvard Nordkvist i Tomtebo gjorde vindruta av ek och sidodörrar med vindskydd.

Bildinformation

Fotograf
Okänd.
Fototid
C:a 1920.
Bildtyp original
Svartvitt foto.
Land
Sverige.
Län
Västmanland.

Tillhör bildgalleri

Platser
Fler bilder från Ramnäs församling:

Visa fler bilder ›


Publicerad av

David Lunde
Konstnär och lokalhistoriker, född 1971. Sekreterare i Svedvi Berg Hembygdsförening och guidar vid Kanalmuseet Skantzen, Hallstahammar.

Källa