Tojestugan

  Huset är byggt på 1600-talet och har stått vid Toje en kilometer norr om kyrkan. Här finns rester av väggdekorationer som daterar sig till slutet av 1600-talet eller 1700-talets början. Den dekorerade planka som förvaras här har troligtvis suttit i taket i detta rum. Tojestugan köptes av hembygdsföreningen och sattes upp på nuvarande plats 1991.

  TOIJE SMÅSKOLA
  Vårterminen 1881 till vårterminen 1884 bederev lärarinnan Emma Jansson småskola i sitt hem i Toije. Barngrupperna var stora runt 40 st. och bestod av barn i åldrarna 6-9 år. Barnen kom från byarna runt omkring. Vårterminen 1884 flyttade småskolan i Toije till Fellingsbro kykrka.

  Orgeln i Toijestugan är en gåva av Hilma Jansson som var syster till Emma Jansson. Orgeln använde Hilma när hon tjänstgjorde som småskollärarinna i Lunger. Senare kom orgeln till användning i söndagsskola i Läbbesta fram till 1940-talet.
  Skolbänkarna har stått i Sverkasta skola. Dubbelbänkarna är från 1970-talet och enkelbänkarna från 1930-talet.

  Tapetrester, inramade, kommer från småskolärarinnans bostad i Sverkesta skola. Bostaden bestod av ett rum på ca åtta kvadratmeter.


  Fler bilder från Fellingsbro församling:

  Visa fler bilder ›


  Publicerad av

  Ann-Jeanette Karlsson
  Jag heter Ann-Jeanette Karlsson och är föreningsredaktör för Fellingsbro hembygdsförening, ni kan nå mig på telefon 070-2104634 eller e-mail ann-jeanette.k@telia.com om ni har bilder eller vet något om bilderna jag har lagt upp här på bygdeband.

  Källa