Svarttorps likvagn på väg genom Svarttorpsbyn.

  Historien om Svarttorps likvagn.
  Svarttorp församlings likvagn finns kvar i kyrkstallarna och är där uppallad och rostskyddad av hembygdsföreningen. Den är i fint skick med alla tillhörigheter bevarade.
  Det fanns väldigt fina selar till hästarna och även dessa förvarades i kyrkstallarna men dom är troligen stulna. På selarna fanns fina silverbeslag så dom var säkert eftertraktade.
  Omkring 1928-1930 beslutade kyrkorådet att inköpa en ny likvagn men det kostade en hel del pengar. Edvard Lindal en känd Svarttorps profil kom med ett förslag. Jag köper in och skänker likvagnen, och det godtog kyrkorådet med tacksamhet. Vagnen skall inköpas hos Skillingaryds vagntillverkning Thulins. Det hade blivit inne med kullager i hjulen och dom ville sälja vagnen med det. Då sa Lindal att jag kan sköta kullager men vem kan sköta dom efter mig, det blev patentaxlar som på det gamla viset. Nu när dom har en ny vagn så måste dom ha nya selar till hästarna. Kyrkvärden Carl Gustavsson Hässlarps Norrgård sa då att jag köper in ett par nya selar och skänker dom, och det mottogs med tacksamhet. (Det kan inte ha varit någon liten gåva)
  Vagnen kostade nog omkring 1.200kr – 1.300kr. Lekeryds församling inköpte en ny vagn 1928 och dom betalade 1.200kr.
  Den sista som transporterades med likvagnen var troligen Helga Johansson Jakobstorp 1952 och den sista kusken var Arne Jonsson.

  Skrivet av Karl-Axel Bragd


  Fler bilder från Svarttorp församling:

  Visa fler bilder ›


  Publicerad av

  Kurt Petersson