Carolina Vilhemina Grawallius

  Författarinnan Carolina Vilhemina Grawallius f Isaksson född den 7 september 1809 i Mogata socken (Östergyllen), Östergötland. Hennes föräldrar var kyrkoherden Carl Peter Isaksson och Anna Hallberg.

  Hon försörjde sig som guvernant innan hon 1846 gifte sig med kyrkoherden Lars Christian Grawallius i Toresund. Tillsammans fick de en dotter. Grawallius var kyrkoherde i Toresund mellan 1830 – 1861. Hans första hustru Ulla Ewa Benedicte Silfversparre dog i Toresund 1845.

  Två år innan giftermålet utkom Vilhelminas debutroman Högadals prostgård och novellen Anna kom 1846. Högadals prostgård blev en av 1800-talets mest lästa romaner. Det påstås att den hade Toresunds prästgård som förebild men den skrevs trots allt innan hon kom till Toresund och innan hon gifte sig med kyrkoherden här.

  Hon skrev inga böcker som gift utan först då maken avlidit. År 1861 flyttade hon till Stockholm och återupptog författarskapet. Hon utgav flera romaner och berättelser och medarbetade i kalendrar, tidningar och tidskrifter.
  Vilhelmina Grawallius dog i Botkyrka församling den 22 november 1884.


  Fler bilder från Toresund församling:

  Visa fler bilder ›


  Publicerad av

  Bertil Lindh
  Jag är en av föreningsredaktörerna för Stallarholmens Hembygdsförening. Har du kunskaper om, synpunkter på eller frågor beträffande det jag publicerat i Bygdeband kan du nå mig på telefon 0152-10468 eller per mail bertil.lindh@makuland.se. --- Jag är född 1944 i Södertälje. Flyttade till Stallarholmen 2003. Gift med Anita och har 2 vuxna söner varav den ena bor i Stallarholmen. Har släktforskat under några år och funnit många anfäder i dessa trakter vilket vi inte hade en aning om när vi flyttade hit. Har med intresse fortsatt att fördjupa mig i traktens historia.

  Källa