jordbruk i Lerbo

  Lerbo är en jord­bruksbyggd utan några större byar eller samhällen, en bygd som i stort känns igen på kartorna från 1600-talet. En skiftande natur med slingrande små vägar. Men som ändå genomgått en stor förändring det senaste århundradet. Förr i tiden då lantbruken fordrade större arbetsinsatser bodde det i Lerbo över 1 500 personer. Idag har antalet krympt till cirka 350.
  Folke Karlsson i Lindebol blev fotograferad i samband med vårsådden 1972 av fotograf Horst Tuuloskorpi.
  Folke K sår med sitt 13 år gamla ardennersto Anette. Såmaskinen har 15 såbillar vilket ger en såbredd på 1,5 meter.
  Fotografiet blev förlaga till ett frimärke i samband med en frimärksserie som gavs ut vid Nordiska museets 100 års-jubileum 1973.

  Nyatider flera hästkrafter
  Idag är en såmaskin betydligt mycket större och kan utföra många olika moment samtidigt.
  Såmaskinen på bilden är en Väderstad super XL har 32 såbillar och är 4 meter bred, Den är utrustad med både harv och sladdplanka, samt sår förutom sädeskorn även konstgödsel och vid behov även gräsfrö.Allt detta på samma kördrag.
  Såmaskinen på fotot framdrivs av en ny John Deere 7820-traktor på närmare 200 hk. Ägare är Bo Karlsson på Stenta. Ekipaget arbetar även för jordbrukarna i Lerbo.
  De två högra svart/vita fotografierna från 30-40-talet är tagna av Erik Pettersson Nystugan Biesta, Lerbo.


  Fler bilder från Lerbo församling:

  Visa fler bilder ›


  Publicerad av

  Hans Bergh
  Blev invald i styrelsen år 1991 och var sedan sekreterare i många år med avbrott för kassörsuppdraget i 3 år. Har sedan år 2012 varit arkivarie. Tel. 0150-66 01 08, e-post: hillberga@telia.com

  Källa