”Gårlamålaren” Mikael (Mikkel) Raatikainen

Mikael (Mikkel ) Raatikainen föddes 1882 i finska Karelen. Han gav sig av till Sverige 1903. Raatikainen kom tidigt till Västergötland till Öglunda i Valle härad där han fick en fast punkt hos komministerfamiljen Thörngren. Omkring 1910 arbetade han som porslinsmålare hos Rörstrand i Lidköping. Därefter målade han några år i Dalarna och var bosatt i Borlänge.

Han var tillbaka till Finland 1912 då en släkting har en tavla på en gård där från det året. Från åren kring 1920 målade Raatikainen flitigt på Vara-slätten. Han höll till mycket söder om Jönköping kring 1926-1933.  I Barnarp och Taberg har han målat mycket. På 1940-talet bodde han i Skulltorp, Partille.

Från 1946 hyrde han Svensa torp i Hällingsjö där han bodde med sina många katter. Då han tydligen inte hade någon klocka fick grannfrun i Rosendal hänga ut ett lakan i ett äppleträd då tid var för honom att ta bussen i Hällingsjö. Barnen i ortens skola som hade en vänortsskola i Laitila utanför Åbo kunde gå till honom för att få breven översatta från finska till svenska.

Han flyttade sedan till grannkommunen Sätila och torpet Granhult där han bodde från 1950 till 1957. I närheten bodde också på gården Nygården de goda vännerna Hilma och Erik Andersson. Raatikainen drog sedan vidare till Kungsäter och torpet Freds. Han avled 1959 och ligger begravd på kyrkogården i Kungsäter.

Raatikainen var en mycket produktiv ”gårlamålare”. Dessa motiv på gårdar och hus har för många blivit ovärderliga minnen. Han målade även tavlor med djurmotiv som älgar och tjädrar.  Det finns en Facebook-sida där man kan se många av hans målningar.

Fler bildgallerier från Björketorps sockens hembygdsföreningPublicerad av

Dagny Bengtsson
Föreningsredaktör för Björketorps hembygdsförening. Tel. 031-246985 E-post dagny.charlotta@gmail.com