Branden Skara Domkyrka 10 sept 1947

Bilderna är från Skara Gilles fotosamlingar och visar branden i Skara Domkyrka den 10 september 1947.
Branden började vid 11-tiden på förmiddagen då en förbipasserande såg att det slog upp eldslågor från taket på Skara Domkyrka. Det blåste västanvind och kyrkans skiffertak var snart övertänt. Skara borgarbrandkår fick hjälp av brandkårerna i Götene, Lidköping och Skövde och kunde efter heroisk insats släcka elden.
Brandchefen David Bergman (för övrigt den som grundade Skara Gille) ledde arbetet och lyckades rädda kyrkan från fullständig katastrof genom att besluta att mittvalvet inte skulle begjutas med vatten.
Såväl personal från kyrkan och andra frivilliga Skarabor slet med att försöka rädda så mycket som möjligt av inventarierna. Bland annat räddades de stora sjuarmade ljusstakarna, ljuskronorna, kyrksilvret och nattvardskalken.
Det fanns risk att elden skulle sprida sig till trähusen på Skolgatan men hindrades främst genom insatser av fastighetsägare och frivilliga Skarabor som satt på taken och släckte glödande flagor från branden.
Vid tvåtiden var elden släckt och kostnaderna för branden beräknades till flera hundra tusen kronor.
Vilken var då brandorsaken? Det spekulerades i slarv vid lödningsarbeten och elektriska fel. Först nio år senare, 1956, avslöjades att det var en pyroman som tänt på. Mannen hade jobbat med anläggningsarbeten vid kyrkan och när kollegorna gick på kafferast passade han på. Han kastade en tändsticka på en hög med bråte på domkyrkans vind.
”Skarapyromanen” erkände även nio andra bränder.
Numera har skiffertaket ersatts med ett mera brandtåligt koppartak.

Fler bildgallerier från Skara GillePublicerad av

Göran Johansson
goranjohansson49@hotmail.com mobil 0704700886 hem 0511-375444