Mockfjärds hembygdsförening

Mockfjärds Hembygdsförening äger och förvaltar Gammelgården i Lindbyn och ordnar visningar varje helg i juli, samt har årliga aktiviteter som Valborgsfirande och julmarknad.

  • 21
  • 6
  • 99
Visa karta
Mockfjärds hembygdsförening
Koordinater: 60.509952, 14.972219

Information om Mockfjärds hembygdsförening

Mockfjärds Hembygdsförening bildades 1922. Föreningen äger och förvaltar Gammelgården i Lindbyn. Här anordnar vi visningar varje helg under juli, samt årliga aktiviteter som Valborgsmässofirande, nationaldagsfirande och julmarknad.

Mockfjärds Gammelgård i Lindbyn har ett högt och vackert läge med utsikt över Västerdalälven. Gården har sedan den byggdes, under tidigt 1800-tal, varit ett jordbruk som ägts av släkten Knutes. I början av 1930-talet förvärvade Mockfjärds Hembygdsförening Knutesgården och föreningen har bevarat byggnaderna på ursprunglig plats, därav namnet Gammelgården.

De ursprungliga byggnaderna består av en stor parstuga, benämnd Knutesgården, som tillsammans med en källarstuga, stall och trösklada vackert inramar gårdstunet. Efter det att hembygdsföreningen fick Knutesgården i sin ägo har ett flertal lokalhistoriskt intressanta byggnader flyttats till Gammelgården. Idag finns totalt 24 byggnader där. Byggnader som har sitt ursprung inom en tidsrymd av mer än 400 år. Insamling av gamla bruksföremål från bygden påbörjades redan innan hembygdsföreningen bildades. Totalt finns idag ca 3500 registrerade föremål på Gammelgården.

På Gammelgården finns en dräktkammare med detaljer till Mockfjärdsdräkten. Mockfjärdsdräkten utvecklades under 1700-1800-talen. Mockfjärd är en kapellförsamling till Gagnef men dräktskicket skiljer sig helt från moderförsamlingen. Det är ovanligt att en kapellförsamling har en egen dräkt. Mockfjärdsdräkten är en utpräglad kyrkoårsdräkt men består även av en särskild uppsättning för livets stora högtider som bröllop och begravning.Hembygdsföreningen har tagit fram en dräktalmanacka i färg som beskriver dräktens utveckling. I dräktkammaren finns även en stor samling med knypplade spetsar. Knypplingen har en gammal stark tradition i bygden.

Besök också gärna vår hemsida och vår Facebooksida

Bildgallerier inlagda av Mockfjärds hembygdsförening

Visa fler bildgallerier ›

Bilder och dokument inlagda av Mockfjärds hembygdsförening

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av Mockfjärds hembygdsförening

Visa fler personer ›Publicerad av

Bygdebandssupport Griggus Per Norberg
Telefonnummer till Bygdebandssupporten 08-545 450 77. Supportens telefontider, vardagar 08.30 - 12.30