Stallarholmens hembygdsförening

  • 1211
  • 30
  • 528
Koordinater: 59.342500, 17.228708

Information om Stallarholmens hembygdsförening

Stallarholmens hembygdsgård

Stallarholmens hembygdsgård.

I byggnaden bedrevs Toresunds kyrk – eller sockenskola som inrättades år 1810 under ledning av organisten och klockaren Axel Mårtensson. Medel till detta kom till stor del av donationer från Herresta. Byggnaden har också tjänstgjort som sockenstuga och församlingshem.

Stallarholmen är en del av Strängnäs kommun och omfattar församlingarna Toresund, Överselö och Ytterselö. Stallarholmen ligger vid Mälaren och är delvis beläget på fastlandet och delvis på Selaön som är Sveriges största insjö-ö. Ön och fastlandet binds samman genom en bro som kom till under första halvan av 1900-talet.

Namnet Stallarholmen sägs ha med stall och holme att göra. Det finns en teori om hur namnet kommit till. När Karl XI (1655 – 1697) som var kung mellan 1660 – 1697 gjorde sina färder till Kungsör, fanns i Stallarholmen på näset ut mot Selaön ett stall och gästgiveri där hästarna för kungsskjutsarna byttes. Under somrarna reste kungen andra vägar, men vintertid när färden gick över isarna var den här holmen en bekväm anhalt. Dock finns namnet belagt långt tidigare, i brev av Gustav Vasa från 1540- och 1550-talen, varför åtminstone denna datering av namnets uppkomst kan ifrågasättas. Gustaf Vasas fädernesgård – Räfsnäs kungsgård – ligger i Toresunds församling liksom Kolsundet där Gustaf enligt sägnerna gick över till Selaön på sin färd till dalkarlarna i Mora för att söka hjälp mot dansken.

Stallarholmen är gammal vikingabyggd och närheten till Birka i Mälaren är påtaglig. Det har sagts att på Selaön vid Östa hade de mer bemedlade vikingarna sina bosättningar vilket framgår av bl a de gravfält och runstenar som finns på flera ställen t ex vid Åsa på Selaön. På fastlandet vid Sundby bodde de som vaktade inloppet eller sundet mellan Selaön och fastlandet. När man blev angripen på den tiden så skedde det från sjösidan.

Stallarholmen är också synonymt med tegelbrukens historia. Här fanns ett flertal tegelbruk, Valla, Tuna, Näsby, Sundby och Husby som var verksamma under en stor del av 1900-talet.

Idag är Stallarholmen ett modernt, växande samhälle fullt av entreprenörskap och framåtanda.

Hembygdsföreningens arbetsområde omfattar Toresund församling, Överselö församling samt Ytterselö församling.

För att komma till vårt material som rör Överselö församling, klicka på länken nedan.

Överselö församling

För att komma till vårt material som rör Ytterselö församling, klicka på länken nedan.

Ytterselö församling

Lyssna till sången om Stallarholmen med bilder från gamla tider:

Bilder och dokument inlagda av Stallarholmens hembygdsförening

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av Stallarholmens hembygdsförening

Visa fler personer ›Publicerad av

Bygdebandssupport Griggus Per Norberg
Telefonnummer till Bygdebandssupporten 08-545 450 77. Supportens telefontider, vardagar 08.30 - 12.30