Ardre sockenförening

Välkommen till Ardre Bygdeband 2019!

Vill du komma i kontakt med Ardre bygdeband redaktör (Hans-Åke Sjöqvist). Mejl till: ardre.bygdeband@gmail.com – Vi söker aktivt efter material att publicera här!

Om du klickar på Bildgalleri 401 ”Arkivboden” , så kan du se en inventarieförteckning, över vad som finns arkiverat i Arkivboden. Arkivet upprättat av Göte Tingström, som även sammanställt ”Ardre – bilderna” (Se Bildgallerier) med texter runt platser och personer. Vi har nu påbörjat publiceringen av ”Ardre – bilderna” – totalt över 1100 stycken. De läggs upp i respektive Bildgalleri (BG) – Nummerserie BG 101 – 199 och med hänsyn till innehåll och plats, så du på ett enkelt sätt kan hitta det du söker. Vi arbetar även med en uppdaterad inventering 2019. Den stora nyheten 2017 var Bildarkiv 201 – Dagmars skolbarn 1947 – 1989. Se om du hittar dig själv där! Nytt 2018 är artikeln (BG 501) om tjärfabriken i Ardre. Spännande läsning signerat Monica Syversen.

  • 360
  • 2
  • 23
Visa karta
Ardre sockenförening
Koordinater: 57.380938, 18.695554

Information om Ardre sockenförening

Ardre finner du vid kusten – mitt på östra Gotland.

Ardre Sockenförening bildades 2014 och har i dags datum 156 medlemmar.

Föreningen verkar i syfte att;

–       Bevara och vårda hembygdens kultur och miljö,

–       Underhålla och utveckla Ardre bygdegård och miljön runtomkring

–       Arrangera olika former av evenemang och aktiviteter

–       Verka för den framtida utvecklingen i Ardre

Vår Bygdegård är en naturlig samlingsplats för bygden och föreningen erbjuder där fräscha och ändamålsenliga lokaler för uthyrning.

I vår Arkivbod (Se bildgalleri 401) förvaras Ardre sockenarkiv.

Ardre (Ardrum på 1300-talet) har oklar tolkning. Det har sammankopplats med redskapet årder (plog). Det kan syfta på en jordbit som plöjts upp med årder – eller en naturformation som påminner om ett årder.

Ardre med dess bebyggelse är en av Gotlands mest välbevarade bygder. Exempelvis finns här flera storbyggda parstugor i två våningar från 1700- och 1800-talet.

Gunfjauns kapell är en av de mest kända fornmiljöerna i Ardre socken. Här går också att avläsa den gotländska historien från stenålder till 1800-talets utdikningar och laga skifte.

Odlingslandskapet i Ardre präglas av småskaligt åkerlandskap med hedbeten i väster och öppen lövskog i sydost. Hällmarkerna vid Russvätar har grunda sänkor som är vattenfyllda förutom en kort torrperiod under högsommaren.

Bildgallerier inlagda av Ardre sockenförening

Visa fler bildgallerier ›

Bilder och dokument inlagda av Ardre sockenförening

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av Ardre sockenförening

Visa fler personer ›Publicerad av

Bygdebandssupport Griggus Per Norberg
Telefonnummer till Bygdebandssupporten 08-545 450 77. Supportens telefontider, vardagar 08.30 - 12.30