Seglora hembygdsförening

  • 263
  • 213
  • 510
Visa karta
Seglora hembygdsförening
Koordinater: 57.580832, 12.733241

Information om Seglora hembygdsförening

Till Seglora sidai Hembygdsförbundet för aktiviteter m. m.

Starten av föreningen

Den 4 augusti 1949 beslutade kyrkostämman med Fritsla pastorats församlingar att överlåta Seglora gamla Prästgård med tillhörande byggnader till Stiftelsen Seglora Gamla Prästgård. Samt att utarrendera tomt för 10 kr. per år.

Seglora Hembygdsförening bildades 1950 med Sven Bengtsson som ordförande. Föreningen vårdar Seglora Gamla Prästgård, som efterhand blivit traktens hembygdsgård.

Under sista världskriget hade prästgården använts som militärför­läggning och det var en epok i bygdens historia, som lämnade tydliga spår av förslitning och bristande vård efter sig.

Därefter hade byggnaden nyttjats av olika föreningar i bygden, som lottakåren, rödakorskretsen, syföreningar och efter 1950 också av hembygdsföreningen. Det var emellertid svårt att bedriva någon verksamhet i byggnaden på grund av att värme saknades. Stiftelsen beslöt därför, i samråd med hembygdsföreningen att rusta upp bygg­naden och först och främst installera elektrisk värme.

Under åren 1972-75 genomfördes sedan en genomgripande res­taurering av prästgården. I övre våningen har de två nordliga rummen sin ursprungliga prä­gel kvar med paneler, fodren kring fönstren och eldstäderna, allt i ori­ginal. Köket har också i stort sett sin gamla prägel bevarad, men för att kunna fungera som kök i modern tid har där installerats en del moderna inventarier.

Bland unika företeelser i byggnaden kan nämnas badrummet på andra våningen. Salen, också på andra våningen, som kommit att kallas ‘Stefansrummet’. Inventarierna där skänktes vid Stefan Hen­rikssons död till Hembygdsgården. Skomakeriet, som kommer från Evert Arvidsson i Rydal. På andra våningen finns sedan 1975 inrymt Hadar Olssons affär med allehanda artiklar, som fanns i en lanthan­del förr i tiden.

1955 flyttades den s.k. Lundastugan till hembygdsgården och är en av de få ryggåsstugor som finns kvar i trakten. Stugan har inretts med gamla möbler och föremål från bygden.

1957 (Rävhall) Tåastugan skänktes av Johan till Hembygdsföreningen. Stugan som är en ryggåsstuga, hade troligen från början torvtak men under åren har det lagts nya yttertak, spån två gånger och nu sist 2004 enkupit lertegel . 2009 har vi bytt golv i storstugan och kammaren samt hall.

1979  Byggdes knektaladugården upp

1989 Fick Hembygdsföreningen ett vattenhjul och en smedja att förvalta.

 1993  Byggdes brandbils garaget

Bildgallerier inlagda av Seglora hembygdsförening

Visa fler bildgallerier ›

Bilder och dokument inlagda av Seglora hembygdsförening

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av Seglora hembygdsförening

Visa fler personer ›Publicerad av

Bygdebandssupport Back Lena Holm
Telefonnummer till Bygdebandssupporten 08-545 450 77. Supportens telefontider, vardagar 08.30 - 12.30