Villands härads hembygdsförening

  • 231
  • 17
  • 248
Visa karta
Villands härads hembygdsförening
Koordinater: 56.079188, 14.361437

Läs mer på hembygdsföreningens webbplats

Information om Villands härads hembygdsförening

Villands härads hembygdsförening bildades den 8 februari 1937.
Genom en donation av ägarinnan till Bäcklunds fastighet på Kjugekull och lån i Fjälkinge Sparbank blev föreningen ägare till 18 tunnland mark.
Detta natursköna markområde kom genom ideellt arbete att utveckla sig till hembygdspark och hjärtat i hembygdsföreningen.
Anläggningen invigdes den 29 juni 1947 av landshövding A. E. Rodhe.
I hembygdsparken 2017 finns hembygdsgården med museum och café som är öppet på sommarhalvåret. I parken finns två utställningshallar och ett arkiv.

På festplatsen anordnas  aktiviteter. Störst är midsommarfirandet med musik, tombola, underhållning för barnen, ringdans runt midsommarstången och dansuppvisning av ett folkdanslag mm.

På ett vackert grönområde som kallas ”Ängen” finns två kulturbyggnader. Kämpagården är en ryggåstuga som i äldre tid varit en del av bostadshuset på Kämpagården i Österslöv.
Gården ligger norr om vägen mellan Österslövs kyrka och Kiaby strax före korsningen med vägen till Fjälkinge (väg 2066/2064). År 1942 köpte hembygdsföreningen stugan av Albert Jönsson. Albert hade i sin tur övertaget gården efter sina föräldrar Elna och Jöns Olsson. Byggmästare Bengtsson från Hammar uppförde byggnaden på Ängen i hembygdsparken med stort ansvar. För besökare i hembygdsparken berättar ryggåsstugan omhur man bodde på 1700-talet och en bit in på 1900-talet.

På ”Ängen” ligger också Krukmakeriet. Verkstaden omnämns första gången i ett syneinstrument 1681. 1815-1840 brukades den av fabrikören Gudmund Söderström. Åren 1840-1880 var det sonen som övertagit verkstaden. År 1880 blev kakelugnsmakaren Lars August Bengtsson den siste ägaren. Efter en tid bytte han namn till Bentzer. När verkstaden flyttades från Västanå till Kjugekull var det ett rivningsprojekt. IFÖ-verken bidrog med 500 kr till lastbilstransporten till Kjugekull.

Villands härads hembygdsförening arbetar inom nedanstående församlingar. Som ”huvudförsamling” för föreningen har angett Kiaby församling.

För att komma till respektive församling klickar du på respektive församlingsnamn nedan.

Bildgallerier inlagda av Villands härads hembygdsförening

Visa fler bildgallerier ›

Bilder och dokument inlagda av Villands härads hembygdsförening

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av Villands härads hembygdsförening

Visa fler personer ›Publicerad av

Bygdebandssupport Griggus Per Norberg
Telefonnummer till Bygdebandssupporten 08-545 450 77. Supportens telefontider, vardagar 08.30 - 12.30