Östra Eds hembygdsförening

Välkommen till Östra Ed Hembygdsförening!
Östra Eds Hembygdsförening bildades i januari 1964 och i augusti samma år hölls det första årsmötet. Under de första åren var verksamheten och lokalfrågan ett stort problem.
Inte förrän 1987 fick föreningen ordentligt tak över huvudet. Då skänktes det gamla kyrkstallet till föreningen av dåvarande ägaren till Åsviks säteri.

Här har man sedan dess samlat sina byggnader som bl.a. består av en gammal loftbod. I kyrkstallet har man även inrett ett sammanträdesrum och arkiv.

Sedan mitten av 80-talet har Östra Eds hembygdsförening haft en studiecirkel igång vars mål är att kartlägga Östra Eds historia. Detta arbete har man kommit ganska långt på och det finns nu avskrifter på de flesta kyrkböcker och förteckningar över alla torpare och deras familjer samt en historisk berättelse över de flesta torp.

Om du har frågor kring platser, personer och dokument från Östra Ed så besvaras de av David Fogelberg. E-post: david(at)vasterum.se
Vill du bli medlem i föreningen?
Sätt då in 80 kr för enskild medlem och 150 för familjemedlemskap på bankgiro 5697-3985 Östra Eds Hembygdsförening och skicka ett mejl till: ordf(at)ostraed.se ,så bekräftar vi ditt medlemsskap.

  • 747
  • 2668
  • 389
Visa karta
Östra Eds hembygdsförening
Koordinater: 58.027649, 16.668877

Läs mer på hembygdsföreningens webbplats

Information om Östra Eds hembygdsförening


Östra Eds Hembygdsförening bildades i januari 1964. Då var medlemsantalet 29. Se mer information om hembygdsföreningens resa från 1964 till idag på vår hemsida www.hembygd.se/ostergotland/ostraed

Aktiviteten i föreningen har sedan länge varit hög. Vi har haft en mycket produktiv studiecirkel från mitten av 1980-talet som genom arbete i husförhörslängder och annat historiskt material kartlagt Östra Eds historia.

Det finns förteckningar över alla torpare och deras familjer samt en historisk berättelse över de flesta gårdarna, torpen och backstugorna.

 

Welcome to Östra Eds Local Historical Society!
Östra Eds Local Historical Society was founded in January of 1964. The first year the society had 29 members. Please visit our web site
www.hembygd.se/ostergotland/ostraed

The society have done a lot of research since the 1980’s. We have read the Church Records and other historical documents with the ambition to write down the history of Östra Ed.

For more information in english, please contact us on ordf(at)ostraed.se

Östra Eds Socken

Östra Ed var i forna tider en kapellförsamling till Eds socken och hette då Eds Capell. År 1884 skedde en delning varefter Västra och Östra Ed bildades.
Idag är Östra Ed en skärgårdssocken i Östergötlands län men är ännu en del av Småland och Tjust. Församlingen har c:a 230 invånare av vilka de flesta bor i byarna Långrådna och Västerum samt i den gamla kustsjöfarts och marknadsorten Skeppsgården.

Östra Eds kyrka ligger naturskönt vid Edsviken och är återuppbyggd 1959-60 efter en brand.

I Skeppsgården finns en liten skola, och i Långrådna ligger en bygdegård med moderna och fräscha lokaler. I Skeppsgården arbetar man för att bygga bostäder norr om den nuvarande bebyggelsen. Härifrån har man en vidunderlig utsikt över Edsviken och projektet har som mål att få även Dig att känna dig välkommen att bo och verka i Östra Ed!

År 1958 brann Östra Eds 1700-tals kyrka
Den var en typisk hallkyrka med tvärt avslutad östvägg och en låg trubbig tornhuv.

Branden förstörde allt träarbete medan de mäktiga murarna stod kvar. Vid åter- uppbyggandet beslöt man att utnyttja de gamla kyrkomurarna men att kyrkan skulle bli något mindre.

Den nya tornhuven formades för att ansluta till de vackra ekängarna runt omkring och kröns av en rundad lotskutter med förgyllda bord.

Gravvården i marmor från 1800-talet med texten ”Fyra små kära barn” hade änglavakt vid branden. Trots sitt utsatta läge stod den oskadd bland nedfallande stenar, takplåt och bjälkar.

Bildgallerier inlagda av Östra Eds hembygdsförening

Visa fler bildgallerier ›

Bilder och dokument inlagda av Östra Eds hembygdsförening

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av Östra Eds hembygdsförening

Visa fler personer ›Publicerad av

bb2