Svedvi Berg hembygdsförening

  • 1389
  • 2036
  • 516
Visa karta
Svedvi Berg hembygdsförening
Koordinater: 59.610376, 16.210496

Information om Svedvi Berg hembygdsförening

Svedvi Hembygdsförening grundades 1939. Bland annat ordnades hembygdsfester vid Svedvi kyrka. Ett problem var att föreningen saknade lokaler. Redan i mitten av 40-talet var verksamheten så gott som nedlagd.

1964 gjordes ett försök till uppryckning. Nu skulle man disponera det soldattorp kring vilket Hallstahammars Folkets Park vuxit fram och hålla det öppet i samband med evenemang i parken. Inte heller nu gick det att få föreningen aktiv utan man beslutade att den fick bli vilande.

1974 hölls ett möte för hembygdsintresserade på Hallstahammars bibliotek. Där beslutades att återuppta Svedvi Hembygdsförening under det gamla namnet. Föreningen flyttade nu in på Skantzen, Strömsholms kanals gamla huvudsäte och byggde upp ett kanalmuseum och hembygdsgård.

Föreningen bedrev nu verksamhet och värvade medlemmar även i Kolbäcks och Bergs socknar. När Kolbäck bildade egen hembygdsförening 1985 beslöt man att ändra namnet till Svedvi-Berg. Därigenom blev alla de gamla sockennamnen i Hallstahammars kommun representerade i hembygdsrörelsen.

Föreningen var med och tog initiativet till restaureringen av Trångfors smedja, och i samarbete med Mälarenergi AB visar vi Trångfors gamla kraftstation.

Vid Åsby har vi lantbruksmuseum med bränneribod.

2002 blev vi ägare till Björsbo gamla skola i Bergs socken. Efter pågående renovering hoppas vi kunna bjuda in dagens skolelever från Hallstahammar och kringliggande kommuner till gammaldags skoldagar och naturstudier.

Läs även på vår hemsida: www.hembygd.se/svedvi-berg

Svedvi Berg hembygdsförening
Skantzen
734 40 Hallstahammar
Tel 0220-174 09
info@svedviberg.se

Bildgallerier inlagda av Svedvi Berg hembygdsförening

Visa fler bildgallerier ›

Bilder och dokument inlagda av Svedvi Berg hembygdsförening

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av Svedvi Berg hembygdsförening

Visa fler personer ›Publicerad av

bb2