Nederluleå hembygdsförening

Nederluleå hembygdsförening verkar, med säte i kyrkbyn och världsarvet Gammelstad, inom Nederluleå socken.

  • 2203
  • 10083
  • 1962
Visa karta
Nederluleå hembygdsförening
Koordinater: 65.646644, 22.030191

Information om Nederluleå hembygdsförening

Nederluleå hembygdsförening verkar, med säte i kyrkbyn och världsarvet Gammelstad, inom Nederluleå socken.


När Du kommer till Världsarvet Gammelstad med den vackra 1400-talskyrkan och kringliggande kyrkstugor, blir Du förhoppningsvis också besökare i vår förenings visningsstuga ,som är en av de mer än 400 stugor som bevarats.

Där välkommnar medlemmar ur vår förening Dig med berättelser om gamla tiders kyrkstadsliv, om tiden då Luleå stad grundades år 1621 på denna plats.

Nära kykbyn finns också ”Hägnan” ett friluftsmuseum med många aktiviteter där också Nederluleå hembygdsförening medverkar bl.a.under midsommarfirande och vintermarknad.

Föreningen anordnar resor för medlemmarna, gärna till närliggande världsarv och andra sevärdheter. Medlemmar som ställt upp som guider i visningsstugan blir bjudna på en endagsresa på försommaren varje år.

Föreningen har under de senaste åren gett ut 4 böcker på eget förlag.

I krigets spår 1808-2009, (2008)med undertiteln Tvåhundra år av norrbottnisk historia. Boken behandlar dels kriget mot ryssarna och hur vi miste 1/3 av landet, men också vad som hänt i Norrbotten under följande 200 år.

Luleå skärgård- ett örike i Bottenviken (2010) om livet i nutid och framför allt gången tid.
Flera av öarna har fortfarande året runt befolkning och de tusentals större och mindre öarna blir sommartid ett eldorado för lokalbefolkning och tillresta turister.

Gammelstad-en plats i världen (2013) handlar om Nederluleå sockens huvudort som blev den första platsen för Luleå stad 1621. Gammelstad och Visby blev världsarv 1996. Visby är i fint sällskap. Alla 3 böckerna har som huvudförfattare vår tidigare ordförande Kjell Lundholm och kan beställas om man loggar in på vår hemsida: www nederlulea.se där hittar Du också namnen på föreningens styrelse, kontaktpersoner.
Kyrkstaden och människorna som behandlar kyrkstadslivet och är författad av Maurits Nyström bearbetad för nytryck 2011 av Rolf Johansson.

Vår förening verkar också för att forskningsuppgifter, från våra hembygdsforskare i byar och föreningar, om vår socken skall läggas in i databasen Bygdeband som är ett samarbete mellan Hembygdsföreningarna och Hembygdsförbundet.

Bildgallerier inlagda av Nederluleå hembygdsförening

Visa fler bildgallerier ›

Bilder och dokument inlagda av Nederluleå hembygdsförening

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av Nederluleå hembygdsförening

Visa fler personer ›Publicerad av

bb2