Norrby hembygdsförening

Norrby hembygdsförening bildades 1949 för att skapa en plats att bevara det gamla Norrby. 1953 invigs Norrby hembygdsgård och sedan dess arbetar engagerade medlemmar med att bevara hus och föremål.

  • 127
  • 4
  • 236
Visa karta
Norrby hembygdsförening
Koordinater: 59.934673, 16.729349

Information om Norrby hembygdsförening

Initiativet till Norrby hembygdsförening togs 1943, medan Norrby ännu var egen kommun. Tanken att skapa en plats för att bevara det gamla Norrby, hade länge funnits i socknen. Föreningens första ordförande blev Herbert Thernell i Torskebo. Han var en eldsjäl och lade ner ett stort arbete för att förverkliga föreningens ambitioner om en hembygdsgård. Norrby hembygdsgård invigdes 21 juni 1953. Föreningen har till uppgift att verka för hembygds- och församlingskänslans stärkande, att samla och bevara rester av hembygdens kultur samt att söka skydda naturminnesmärken och allt som kan vara av värde att bevaras åt kommande släkten. Ett arbete som alltsedan dess fortsatts av engagerade medlemmar.
Kontaktpersoner för föreningen: Leif Ericsson vastargarden@hotmail.com Bo Bergqvist boingerb@telia.com Torbjörn Strandberg strandberg1@telia.com

Föreningen har under åren haft flera aktiviteter. Firande av valborg, midsommar, hembygdsgårdens dag samt en trivselkväll med underhållning, har varit stående programinslag under i stort sett alla år. På senare år har tillkommit en surströmmingskväll för medlemmar. En bok om Norrby ”Norrbyboken” har producerats och sålts i flera hundra exemplar. 2001 tillkom ”Norrbyturen” som ny aktivitet. Eldsjälen Börje Svensson fick både medlemmar och andra att under flera somrar bege sig till olika platser i Norrby. På hembygdsföreningens initiativ har ett 30-tal gårdsskyltar blivit uppsatta runt om i socknen. Skyltarna ger extra liv åt landsbygden, då gårdarna får en tydligare identitet.

Bildgallerier inlagda av Norrby hembygdsförening

Visa fler bildgallerier ›

Bilder och dokument inlagda av Norrby hembygdsförening

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av Norrby hembygdsförening

Visa fler personer ›Publicerad av

bb2