När sockenförening

  • 1215
  • 542
  • 551
Visa karta
När sockenförening
Koordinater: 57.261042, 18.637814

Information om När sockenförening

När Sockenförening bildades 1997 som När Hembygdsförening och efterträdde då en löst organiserad sockenutvecklingsgrupp ”Näringen” som funnits under en tid. Men vid ett stormöte 1996 beslöts att en mer formellt organiserad förening skulle bildas för att genomföra och få stöd för olika utvecklingsprojekt. År 2000 skänkte Närrevyn den gamla smedjan i Dalbo till hembygdsföreningen och där ägde under flera somrar socknens sommarfest rum. År 2014 höll man sockenfesten nere i Närshamn samtidigt som hamnen firade sitt 50-årsjubileum och därefter äger sockenfesten årligen rum nere i hamnen i samarbete med hamnföreningen. Under 2003 beslöt Hbf med bred uppslutning från socknen att bygga en utomhusscen vid Närsåns mynning och två år senare stod den vackra Närsakars scen med plats för 450 åskådare färdig. Två somrar i rad spelades vikingaspelet Ormkvinnans barn för utsålda hus och därefter har bl.a. Ronja Rövardotter och I väntan på Godot satts upp. Dessutom har ett antal gästspel ägt rum.
Föreningen har också varit engagerad i renoveringen av socknens åtta kvarnar. År 2003 genomfördes den första etappen av en kultur- och naturstig längs Närsån och 2006 förlängdes stigen till en 5,6 km lång naturstig i Linnés fotspår med bl.a. raststuga och grillplats. Hbf har även byggt två fågelskådartorn vid Lausviken. År 2010 bildade Hbf/Sof en arbetsgrupp som samlar och skannar in gamla fotografier om livet i När förr i tiden. Gruppen har hittills satt upp sju utställningar med gamla foton och lägger löpande in både bild och text på Bygdeband.
Varje år genomför Hbf/Sof en vårstädning av hela Närsholmen den sista helgen innan 15 mars då fågelskyddsperioden börjar. Sedan 2009 firas den sista lördagen i augusti Forneldarnas natt i något av socknens fiskelägen.
Närs sockens hemsida www.nar.se startades 2003 av LRF men ägs och sköts nu av Sof, som dessutom varje år ger ut en 36-sidig informationsskrift När-Kontakten, som gratis delas ut i alla brevlådor i socknen.
.

Bildgallerier inlagda av När sockenförening

Visa fler bildgallerier ›

Bilder och dokument inlagda av När sockenförening

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av När sockenförening

Visa fler personer ›Publicerad av

Staffan Wrigstad