Hålanda hembygdsförening

  • 2174
  • 814
  • 429

Information om Hålanda hembygdsförening

Information om Hålanda hembygdsförening

Välkomna till Hålanda Hembygdsförening i Ale kommun.

”Torpinventeringen”.

Sedan en tid tillbaka pågår det en omfattande inventering av gamla torp, sågar och kvarnar, både befintliga och som bebyggelselämningar. Det framtagna materialet är presenterat på rostfria skyltar vid respektive plats med torpets namn och siste brukare samt ett ordningsnummer. I dokumentet är dessutom angivet dess koordinater i systemet Latitud/Longitud. Materialet finns även i Sveriges Hembygdförbunds databas ”Bygdeband”. Denna databas är en ”elektronisk bok”, tillgänglig för alla och är sökbar på namnet Byggdeband via GOOGLE. Det går således att hitta rätt från båda hållen. Väl inne på Byggdeband söker ni på Hålanda församling där platserna finns inlagda, tillsammans med diverse information.

Uppgifter är inhämtade från diverse dokument samt från personer och deras bevarade dokument. Detta är ett mycket omfattande arbete som kräver mycken tid både ute i naturen och med att sammanställa materialet. Dokumentationen förs fortlöpande in i Bygdeband, som på så vis är under ständig utveckling.

I Bygdeband har skapats fotoalbum s.k. ”Bildgallerier”. Dessa album byggs successivt ut med nya foto. Ni som tar del av vårt arbete och känner på Er att ni har något att bidraga med, t.ex. fotografier eller till och med någon berättelse om personer eller händelser, hör gärna av Er till oss, så snälla Ni, leta i era skåp och lådor efter gammalt material som kan vara intressant för kommande generationer.

 

Så välkomna ut  i naturen och in på Bygdeband/Hålanda.

 

Åke Karlsson

Åke Karlsson är Bygdebandsredaktör för Hålanda hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Hålanda är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0520-668384, eller maila till mig på adressen akmt43@gmail.com

Bildgallerier inlagda av Hålanda hembygdsförening

Visa fler bildgallerier ›

Bilder och dokument inlagda av Hålanda hembygdsförening

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av Hålanda hembygdsförening

Visa fler personer ›Publicerad av

bb2