Garda hembygdsförening

  • 28
  • 9
  • 129
Visa karta
Garda hembygdsförening
Koordinater: 57.315985, 18.594934

Information om Garda hembygdsförening

Föreningen bildades den 30/9 1946 och hette då Hembygdsklubb. Anledningen till att föreningen bildades var att klockarhögården låg övergiven mitt i socknen.
Klockarhögården tillhörde prästgården. Dåvarande präst Ragnar Johansson överlämnade klockarhögården till föreningen att ta hand om.

Den 9 maj 1947 var det plantering av träd och fagning av klockarhögården.
Henning Pettersson, Nygårds var Hembygdsklubbens första ordförande, Helny Ahlqvist, Hägulds var både kassör och sekreterare och beskrivs som den drivande kraften i styrelsen. Klubben avsomnade men 1986 nybildades hembygdsföreningen. Nu 160 medlemmar.

Fotosamling finns liksom dokumentation av Garda gamla skola och Garda Möbelfabrik. Det finns även en dokumentation om ”Hantverkare i Garda i början av 1900-talet”. Man ordnar studiecirklar kring socknen och samlar in såväl bild- som testmaterial för att så småningom kunna ge ut en sockenbok och olika trycksaker. Ängshävd, fester och utflykter är andra aktiviteter. Föreningen arbetar gärna med frågor kring framtida utveckling av Garda och hoppas kunna rusta upp ett sojde.

 

Bildgallerier inlagda av Garda hembygdsförening

Visa fler bildgallerier ›

Bilder och dokument inlagda av Garda hembygdsförening

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av Garda hembygdsförening

Visa fler personer ›Publicerad av

bb2