Fagersta-Västanfors hembygds- och fornminnesförening

Familjebeskrivningstext.

  • 1388
  • 39
  • 240
Visa karta
Fagersta-Västanfors hembygds- och fornminnesförening
Koordinater: 59.984872, 15.807282

Information om Fagersta-Västanfors hembygds- och fornminnesförening

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Midsommarfirande på Hembygdsgården 2016

I april 1927 bildades Västanfors hembygds- och fornminnesförening och fick då 30 män och 7 kvinnor som medlemmar.

Föremålsinsamlingen tog fart och man fick en gammal gård i Aspbenning utanför Fagersta av Fagersta bruk. Föreningen hade snart 200 medlemmar, man forskade i traktens historia och fortsatte samla föremål.

Ett vägbygge på 1970-talet gjorde att föreningens hus var tvungna att flyttas. De hamnade då på nuvarande plats och föreningen bytte namn till Fagersta- Västanfors hembygds- och fornminnesförening.

Så småningom föddes planer på att göra hembygdsgården till en året runt-öppen verksamhet. Det hela startade som ett projekt genom vilket man fick medel att bygga om det gamla sädesmagasinet på hembygdsområdet till handelsbod.

I augusti 1988 invigdes handelsboden av dåvarande bostadsminister Hans Gustavsson och besöksantalet ökade från 8.500 året innan till drygt 23.000.

Efter det slitsamma renoveringsarbetet växte verksamheten. Försäljningen tog fart, kaffeservering likaså. Några anställda och många ideella var det som utvecklade verksamheten och det arbetet har aldrig avstannat!

Fler hus har flyttats till området sedan dess, några har byggts direkt på platsen och andra har byggts ut. Utställningar har ordnats och programverksamheten har ständigt utvecklats. Området har blivit en populär plats för Fagersta- och Västanforsbor, liksom för besökare från när och fjärran.

Nu finns omkring 20 hus på området och 12 anställda och många, många ideella driver verksamheten. Föreningen har drygt 1000 medlemmar och besöksantalet är omkring 150.000 per år. Hembygdsgården är öppen året om, i år 364 dagar!

Hembygdsgården ingår i Ekomuseum Bergslagen som sedan 25 år är ett nätverk i Dalarna och Västmanland, där sju kommuner samarbetar om upplevelseturism kring en månghundraårig rik järnhistoria. I nätverket ingår även två länsmuseer, Dalarnas museum och Västmanlands läns museum. www.ekomuseum.se

Hemsida: www.hembygdsgarden.nu

Bildgallerier inlagda av Fagersta-Västanfors hembygds- och fornminnesförening

Visa fler bildgallerier ›

Bilder och dokument inlagda av Fagersta-Västanfors hembygds- och fornminnesförening

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av Fagersta-Västanfors hembygds- och fornminnesförening

Visa fler personer ›Publicerad av

bb2