Frillesås-Landa hembygdsgille

  • 97
  • 16
  • 150
Visa karta
Frillesås-Landa hembygdsgille
Koordinater: 57.342031, 12.198842

Information om Frillesås-Landa hembygdsgille

Frillesås församling

Landa församling

Frillesås-Landa Hembygdsgille arbetar i Bygdeband med Frillesås församling och Landa församling. För att komma till materialet som ligger under respektive församling klickar du på något av namnen ovan.

Frillesås-Landa Hembygdsgille har ca. 400 medlemmar och är en underavdelning till Nordhallands Hembygdsförening i Kungsbacka.

Gillets viktigaste uppgift är att värna om bygdens kultur och historia för att kunna visa och berätta om detta för nuvarande och kommande generationer.

Snogge hembygdsgård

Gillets hembygdsgård Snogge ligger nära Frillesås kyrka.
Gården är mycket gammal, en av de äldsta som finns dokumenterade i socknen. Snogge var under några århundraden ett frälsehemman om ett mantal, som ägdes av olika adelssläkter, bland annat von Döbeln och Eriksson (Vasa). Gården finns nämnd 1529, då Gustav Vasa för släktens räkning sålde den till hövitsmannen på Varbergs slott.

Hela gården skänktes till Frillesås-Landa hembygdsgille 1997 av Margareta (Greta) Johansson, som blev ensam kvar i familjen sedan hennes bröder Johan och Tage gått bort. Det var Gretas farfars mormor och morfar som uppförde nuvarande boningshus. Greta själv avled i början av år 2008.

Bildgallerier inlagda av Frillesås-Landa hembygdsgille

Visa fler bildgallerier ›

Bilder och dokument inlagda av Frillesås-Landa hembygdsgille

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av Frillesås-Landa hembygdsgille

Visa fler personer ›Publicerad av

bb2