Björketorps sockens hembygdsförening

  • 1418
  • 837
  • 317
Visa karta
Björketorps sockens hembygdsförening
Koordinater: 57.615879, 12.475777

Information om Björketorps sockens hembygdsförening

Björketorps sockens hembygdsförening bildades 1942. Föreningens verksamhetsområde omfattar gamla Björketorps socken d.v.s. Hindås, Hällingsjö och Rävlanda. Hembygdsparken är belägen 200 m från Björketorps kyrka, Rävlanda. Där har placerats en mangårdsbyggnad ”Gammelgården” byggd omkring 1750. Den skänktes till Björketorps kommun av Albert Andreasson, Buarås. Det är en framkammarstuga med ett stort rum och två framkammare. I den högra framkammaren fanns en nedgång till källaren med en vattenbrunn när huset var på plats i Buarås.

I området finns också en ladugård från början av 1800-talet som har flyttats från Hindås.

I parken finns ett vagn- och maskinmuseum med jordbruksredskap m.m. Samma byggnad innehåller också ett skolmuseum med ett naturtroget klassrum från början av 1900-talet med lärarinna och elever som dockor i naturlig storlek. Dick Harrison hade i den en lektion som spelades in för TV4:s Julbingokväll 2012.

I smedjan med verktyg och maskiner från 1910-1940-talen ordnas populära smideskurser. Där finns Sveriges största samling av sjukbeslag för hästar samt en omfattande samling svenska och utländska hästskor.

Ett snickeri- och slöjdmuseum finns som innehåller ett lådspikeri. Tillverkning av fisklådor har varit vanlig i trakten.

Kyrkstallet från 1913 med vagnar m.m. hör också till föreningens ansvarsområde.

 

Bildgallerier inlagda av Björketorps sockens hembygdsförening

Visa fler bildgallerier ›

Bilder och dokument inlagda av Björketorps sockens hembygdsförening

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av Björketorps sockens hembygdsförening

Visa fler personer ›Publicerad av

bb2