Bolstad hembygdsförening

Bolstad, Grinstad och Erikstads socknar ingår i Bolstads hembygdsförening som grundades 1936. Det har skrivits och skrivs böcker om socknarna. Sockenboken, Bolstad socken med gårdar och torp, skriven av Sture Pettersson med kommité år 2007. Den boken är grunden till Bolstads församlings utsättning av gårdar och torp i bygdeband.
Föreningen driver även ett bygdemuseum,.

  • 1284
  • 168
  • 1061
Koordinater: 58.620871, 12.443963

Information om Bolstad hembygdsförening

Bolstad, Grinstad och Erikstads socknar ingår i Bolstads hembygdsförening som grundades 1936. Det har skrivits och skrivs böcker om socknarna.

Sockenboken, Bolstad socken med gårdar och torp, skriven av Sture Pettersson med kommité år 2007. Boken är grunden till Bolstads församlings utsättning och information av gårdar och torp i bygdeband.

En skildring om en bygd och dess invånare, är sockenboken om Grinstad, redaktörer är Gunnar Josefsson efter hans bortgång tog Olof Ljung över och fortsatte arbetet tillsammans med arbetsgruppen. Boken skildrar bygden från 1500- 1600-talet fram till idag. Boken är grunden till Grinstads församlings utsättning och information av gårdar och torp i bygdeband.
Gårdar och torp är placerade på kartan med hjälp av sockenböckerna, gamla kartor och från sockenbor som berättat om platser.
Bolstads hembygdsförening kompletterar efterhand med senare ägare på befintliga fastigheter.

Föreningen driver även ett bygdemuseum,.Hembygdsföreningen har skrivit flera böcker om livet i socknarna. Där skildras livet i torp och på gårdar. Det finns böcker om historien, kyrkorna och bygden, kulturen, hantverkarna m.m. Nu skrivs det böcker en om varje socken.
Grinstadböckerna del 1 och 2 är klara, det finns mycket underlag kvar så det kommer att ges ut en del 3 också.
Erikstadsboken är under utarbetning.
Boken om Bolstad var klar till julen -07, där finns inga exemplar kvar att köpa. Boken om Grinstad finns till försäljning se Hembygdförenigens hemsida.

Föreningen ansvarar för Gunnars bygdemuseum. Gunnar Josefsson som staratade museet har bland annat samlat konfirmationskort från 1893. Kopior av konfirmationskorten är tillgängliga i museet för besökare. Bolstads hembygdsförening fortsätter att komplettera samlingen. Det finns kort fram tills dagens konfirmander. Från de äldre årgångarna saknas det fortfarande namn på konfirmander. Men det kompletteras efterhand av besökare på museet.

Bilder och dokument inlagda av Bolstad hembygdsförening

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av Bolstad hembygdsförening

Visa fler personer ›Publicerad av

bb2