Bläse kalkbruksmuseum intresseförening

  • 1110
  • 524
  • 15
Visa karta
Bläse kalkbruksmuseum intresseförening
Koordinater: 57.894449, 18.839045

Information om Bläse kalkbruksmuseum intresseförening

Bläse kalkbruksmuseum.

Museum.
Bläses största tillgång och mest intressanta del är kalkbruksmuseet. Där skildras stenindustrin på Gotland och besökarna får en unik inblick i arbetarnas liv och villkor. En hel avdelning berättar om kvinnornas och familjernas tillvaro, en annan visar George Mobergs berömda skulpturer.
Museet kompletteras med bibliotek som bevarat intressant arkivmaterial.

På en guidad tur i museet kan du se hur det gick till att hugga och lasta stenen uppe i brottet. När stenen bränts i ugnen kunde den transporteras vidare. Transporten av bränd kalk kunde vara livsfarlig för en skeppare. Bränd osläckt kalk blir explosiv om den kommer i kontakt med vatten. Det kan du få se när guiden visar hur det går till att släcka kalken.

Stentåg.

Stentåget tar dig på en spännande åktur till stenbrottet. I så gott som alla stenbrott fanns det en industrijärnväg. Järnvägen i Bläse går mellan kalkbrottet och hamnen. Efter att bruket lades ner 1954 låg spåren kvar till 1972.

Järnvägsrälsen är nu tillbakalagd sedan 1991 och vi kan erbjuda en historisk åktur med lok och stenvagnar. Resan med tåget tar ca 30 minuter och banan är 1,1 km lång. Under högsäsong körs minst tre turer per dag, kl. 11:00, 13:00 och 15:00. Pris 25 kr person från 3 år och uppåt.

En sträcka på 500 meter av järnvägen har bytts ut under hösten 2014 – Våren 2015. Ny grusbädd, nya syllar o.s.v .Allt arbete gjort för hand förutom transport av grusbädd med traktor.

Galleri.
I en av Bläses två gamla kalkugnar finns ett galleri som har öppet samma tider som museet. Under fliken ”kalendarium” finns mer information om aktuella och kommande utställningar.

 

 

 

 

 

Bygdeband :

Bör tilläggas att under åren 1860 – 1920 föddes i socknen tio Tvillingpar.

Bildgallerier inlagda av Bläse kalkbruksmuseum intresseförening

Visa fler bildgallerier ›

Bilder och dokument inlagda av Bläse kalkbruksmuseum intresseförening

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av Bläse kalkbruksmuseum intresseförening

Visa fler personer ›Publicerad av

bb2