Abilds hembygdsförening

  • 2136
  • 59
  • 193
Koordinater: 56.938723, 12.721867

Läs mer på hembygdsföreningens webbplats

Information om Abilds hembygdsförening

Föreningen bildades 1973 och har i dag närmare 170 medlemmar.

I interimsstyrelsen var det Margit Oknestam, Perstorp, Carin Bergstrand, Sjövik, Niels Jörgensen, Brädden, Karl Bengtsson, Brogård och Hans-Åke Bengtsson, Ryd.
Förste ordförande blev Hans-Åke Bengtsson som 1980 efterträddes av Lennart Wallin, Efshult som var ordförande till år 2005.

Att hembygdsföreningen och hembygdsrörelsen har en viktig funktion att fylla har visat sig vara av stort intresse inte minst för en utflyttningsort som Abild.
Ett exempel är när hembygdsrörelsen hade sin kampanj ”Levande bygd och natur” 1988. Då samlades Abildsbor i bygdegården för att prata med kommunen om ett bostadsbyggande i Abild. Många ville bo kvar i hembygden och år 1990 stod 6 radhuslägenheter färdiga att flytta in i, vid kyrkan.

Vid föreningens ”hemvändardagar” kommer många ”gamla” Abildsbor tillbaka till sin hembygd. 2006-års hemvändar- och bokutgivningsdag samlade 225 personer till kyrkan och bygdegården.
2006 blev också föreningens intressantaste och minnesrikaste år, då den färdiga boken på 464 sidor, kunde presenteras och som blev väl mottagen.

Ett annat projekt detta året, som fick stor uppmärksamhet i vida kretsar, var letandet efter en kyrkklocka i Lillasjö. Sägen säger att under orostiderna på 15-1600-talet skulle den ena kyrkklockan räddas undan för Svenskarnas härjningar och dränktes i Lillasjö.
Det lär vara enda gången Länsstyrelsen givit tillstånd att leta efter fynd med detektor, baserat på sägen.

Bildgallerier inlagda av Abilds hembygdsförening

Visa fler bildgallerier ›

Bilder och dokument inlagda av Abilds hembygdsförening

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av Abilds hembygdsförening

Visa fler personer ›Publicerad av

bb2