Agunnaryds hembygdsförening

Hembygdsgården ligger i Bråna by, i den vackra Arvidshagen. Övriga byggnader i hembygdsföreningens ägo är Köpet, en ryggåsstuga byggd 1789, en gammal restaurerad och väl fungerande kvarn, en ladugård från 1700-talet, samt en ny ängslada byggd enligt gamla traditioner.

  • 3315
  • 760
  • 955
Visa karta
Agunnaryds hembygdsförening
Koordinater: 56.746349, 14.144940

Information om Agunnaryds hembygdsförening

Hembygdsgården ligger i Bråna by, i den vackra Arvidshagen. Övriga byggnader i hembygdsföreningens ägo är Köpet, en ryggåsstuga byggd 1789, en gammal restaurerad och väl fungerande kvarn, en ladugård från 1700-talet, samt en ny ängslada byggd enligt gamla traditioner.Hembygdsgården är den enda av föreningens byggnader som har flyttats. Den låg tidigare i Granhult i socknens nordöstra del. Efter att den uppbyggts på sin nuvarande plats skedde invigningen den 18 juni 1961.
Husets första våning byggdes omkring 1750 och andra våningen påbyggdes troligen omkring 1820. Nedre våning består av förstuga, storstuga med öppen spis, samt ett större väggfast skåp i allmogefärger, kammare, kök samt skafferi.
Övre våningen rymmer hall, sal med kakelugn, två kammare samt vind.

Ladugården som ligger bredvid hembygdsgården är också en byggnad från 1700-talet som med goda arbetsinsatser av agunnarydsbor nerplockades och uppsattes på mycket kort tid. Den kommer från Kallsjö i Ryssby socken och invigdes den 8 september 1985.

Bildgallerier inlagda av Agunnaryds hembygdsförening

Visa fler bildgallerier ›

Bilder och dokument inlagda av Agunnaryds hembygdsförening

Visa fler bilder & dokument ›

Personer inlagda av Agunnaryds hembygdsförening

Visa fler personer ›Publicerad av

bb2