Om Bygdeband

Bygdeband är en öppen föreningsdriven webbplats för lokalhistoriskt material och är uppbyggd kring platser runt om i Sverige. Förutom fakta och berättelser om platserna finns knutet bilder och dokument, information om personer som någon gång bott på platsen, men även ljudfiler och filmer. Sammantaget handlar det om över en miljon platser, bilder, dokument och personer, och innehållet växer hela tiden.

För materialet står Sveriges Hembygdsförbunds hembygdsföreningar. Bygdebands innehåll bygger alltså på ideellt föreningsarbete. Än är inte alla Sveriges platser täckta, på en del platser finns mycket information och på andra mindre.

Bildmotiven kan också variera. Ofta är det bilder som beskriver platser från tidigare perioder under 1900-talets början och mitt, bilder på människor som har haft anknytning till platserna men också bilder av mer samtida årgångar. Bilderna kommer ofta från hembygdsföreningarnas rika samlingar men också från människor som kontaktat en hembygdsförening för att deras bilder och dokument ska bevaras och tillgängliggöras.

Har du frågor kring innehållet eller har intressant information kring exempelvis en bild eller en plats, kontakta gärna den ansvariga hembygdsföreningen. Gå direkt till hembygdsföreningen via länken ”Till föreningens startsida” eller via länken ”Förbund och föreningar” i huvudmenyn.

Sveriges Hembygdsförbund äger Bygdeband sedan 2013. Under 2019-2020 kommer Bygdebands material att flyttas in till www.hembygd.se och bli en integrerad del av hembygdsföreningarnas hemsidor.

Följ och delta gärna i samtalen på www.facebook.com/bygdeband