Arvid Nilsson


Född

Mer information om Arvid Nilsson

Arvid och Anna Nilsson flyttade från Högstena till Marjarp (Korsbacken) 1938. Jag tror att det var den första gården som min farfar Arvid ägde. Tidigare hade han arrenderat gårdar i Högstena och Åsle.

Arvid föddes i Mörkagården i Karleby 1890, näst äldst i en syskonskara om nio syskon. Fadern hette Ture och mamman Amanda. Intressant är att tre av dessa nio syskon, två dog som barn och yngling, fick fem biologiska barn tillsammans. En av bröderna hade två adoptivbarn. Två av de biologiska barnen fick två barn var. Av nio syskon finns det alltså i tredje led fyra barnbarn. Min farfar berättade att han, i samband med att nästa syskon skulle födas, lämnades bort till en släkting för att ”vänjas av”. Han var inte så gammal och sprang omkring med en avbruten kniv, ramlade och fick ett sår där han även som vuxen hade ett fult ärr.

Arvid byggde en ny ladugård när han kom till Marjarp. Efter att Anna avlidit i augusti 1957 tog sonen Anders över gården. Arvid bodde kvar i Marjarp i sin kammare innanför köket ända till 1983. Då strejkade ryggen och han bodde sedan på Långvården vid Gamla Sjukhuset sjukhemmet vid Danska Vägen. I februari 1987 fick han sluta jordelivet 97 år gammal. Han skötte hönorna i Marjarp, ryktade korna och var även barnvakt när barnbarnen var små. Vi barnbarn fick alltid en peng var av farfar närhan fått pension. En av hans käraste ägodelar var Amerikaklockan som hängde över sängen i kammar´n. Två stora lod drogs upp varje dag och den slog som ett helt tröskverk dygnet runt. Om den stannade så vaknade farfar genast. När jag som fyraåring skulle åka skidor i backen bakom hönshuset gick farfar bakom i storvästen och lyfte upp mig när jag ramlade. Senare i livet när jag kom hem sent om natten var han ofta vaken och kikade ut i nattskjortan från sin kammare för att kolla vem som gick i trappan till andra våning. Min bror hade en mera sofistikierat sätt att ta sig upp. Han tog två trappan i två steg, då hann farfar inte ut.

Arvid var en flitig kyrkobesökare och han var dessutom med i Kyrkobröderna som hade sammanträden hemma hos oss i finarummet. Varje jul gick jag ihop med farfar på julotta i Friggeråkers kyrka. När vi kommit hem drack vi varm choklad och åt smörgås.

Arvid hade några bekanta som han ringde till med jämna mellanrum för att uppdatera sig om vad som hände i bögdera. Arvid i Kvarnakullen i Smeby och Elsa i Tvillingsgården i Högstena var några av nyhetsförmedlarna.


Fler personer inlagda av Friggeråkers bygdegårdsförening


Publicerad av

Birgitta Lundin