Johan August Bergström


Händelser kopplade till Johan August Bergström


Mer information om Johan August Bergström

Johan August kom inflyttande till Södra Hestra 1872 tillsammans med sin nyblivna hustru Josefa Josefsdotter. Johan August var soldat och de flyttade in i soldattorpet nr 78 i Släthult (idag Släthult Lillegård). De hade en liten nyfödd dotter med sig som hette Ida Maria.

Johan August och Josefa fick ytterligare nio barn och bodde i soldattorpet i många år. Tiden gick och de äldsta var snart vuxna nog att prova sina egna vingarna och lämna torpet. Runt sekelskiftet upphörde delningsverket och soldattorpen såldes. 1905 köpte en annan familj torpet i Släthult och Johan August, Josefa och fem av barnen flyttade i stället till Berghem i Broaryd. Detta boende var dock bara tillfälligt och redan samma år köpte Johan August huset Johansberg i Granhult dit familjen flyttade.

Johan August benämndes nu som arbetare och f.d. soldat. Även de yngsta barnen växte snart upp och tog arbete, en av döttrarna utvandrade till Amerika. 1922 sålde de Johansberg och flyttade till huset Aspdalen i Broaryd. De hade nu endast dotter Anna Ottilia med sig.

Både Johan August och Josefa dog där 1927.


Bilder på Johan August Bergström

Platser kopplade till Johan August Bergström

Fler personer inlagda av Södra Hestra hembygdsförening


Publicerad av

Agnes Qvist
Inmatare för Södra Hestra hembygdsförening agnes.qvist@gmail.com ( 070-6560263 från 14:00) Har du bilder eller upplysningar om personer eller platser? Är någon uppgift felaktig? - kontakta oss gärna!

Källa