Sara Brita Nilsson f. Johansdotter


Född

Kärrhult 1

Födelsedatum
1833-01-01
Födelseplats
Södra Hestra församling, Gislaved kommun

Död

Bäckaskog

Dödsdatum
1932-01-19
Dödsplats
Södra Hestra församling, Gislaved kommun

Händelser kopplade till Sara Brita Nilsson f. Johansdotter


Mer information om Sara Brita Nilsson f. Johansdotter

Sara Brita föddes i Kärringahult där hennes mor pigan Ingeborg Johannesdotter f. 1812 i S.H. arbetade som piga. 1835 flyttade de till Hälghults torp Sunnanskog då modern gifte sig med mannen Johannes Jönsson f. 1800 i Sandvik.

Här fick Sara Brita flera småsyskon men det var mycket fattigt på torpet, Styvfadern var sjuk i Engelska sjukan och benämndes som utfattig och vanför.

1849 flyttade Sara Brita till Bro där hon arbetade som piga. 1851 tog hon tjänst i Krogsered. Nästa gång hon dök upp i Södra Hestra var 1856 då hon som nygift tillsammans med maken flyttade in i backstugan Bäckaskog under Älganäs. Här fick hon och maken sex söner som alla växte upp i stugan. De blev så småningom ägare av stugan och arrenderade en del mark och snart benämndes stugan som torp.

1886 miste maken vänstra handen i en sprängningsolycka. De äldsta barnen hade då flyttat ut men de yngsta bodde kvar hemma och fick hjälpa till att bruka jorden. Flera av sönerna utvandrade till Amerika.

Så småningom gifte sig sonen Josef och han och hustrun bodde på torpet. Snart föddes barnbarn. Maken dog 1909 och Sara Brita levde ända fram till 1932 och blev alltså 99 år gammal innan hon dog i Bäckaskog.


Platser kopplade till Sara Brita Nilsson f. Johansdotter

Fler personer inlagda av Södra Hestra hembygdsförening


Publicerad av

Agnes Qvist
Inmatare för Södra Hestra hembygdsförening agnes.qvist@gmail.com ( 070-6560263 från 14:00) Har du bilder eller upplysningar om personer eller platser? Är någon uppgift felaktig? - kontakta oss gärna!

Källa