Jonas Emil Teodor


Född

Födelsedatum
1851-02-28
Födelseplats
Norra Sandsjö församling, Nässjö kommun

Död

Dödsdatum
1933-06-21
Dödsplats
Skara tätort, Skara domkyrkoförsamling

Mer information om Jonas Emil Teodor

Adjunkt vid Skara läroverk

kalabalik på ölstugan i Skara.
Ögonvittnet John Hedenkrantz, elev vid tillfället, sedemera lärare på Läroverket, har berättat om hur han en lördagseftermiddag efter skolans slut just satt sig till bords hos fru Hellgren, där han var inackorderad. Våningen där fru Hellgren bodde var belägen i östra delen av i Centralhotellets hus vid torgets södra sida. De hörde då ett förfärligt larm och skrän nerifrån och utifrån. Allesammans skyndade till fönstret för att se bättre. Detta hände vid den tiden rallarna byggde Timmersdalabanan.
Ilsket skrän
Det ilskna skränet tydde på att slagsmål pågick därnere. Ett par poliser närmade sig och den ene gick in på ölstugan, som var belägen i lokalen, där apoteket tidigare huserat. Då hördes ett förfärligt väsen och polismannen, som var en menig, kom utkastandes genom ett öppet fönster. Överkonstapeln som väntat utanför retirerade då till Rådhusets trappa, där polisstationen låg.
I det ögonblicket kom adjunkten Emil Björnberg gående på hemväg från skolan. Just när han kom fram till skådeplatsen höll polisen på att kravla sig upp. Björnberg gick då in i ”vilddjurshålan” där det då blev en chockartad tystnad. Därpå röt Björnberg till och ett tu tre dansade en rallare ut genom fönstret och strax därpå en till. Björnberg överlämnade sedan dessa till överkonstapeln. Slaget var vunnet och ordningen återställd och Björnberg kunde fortsätta hem.

Bilder på Jonas Emil Teodor

Platser kopplade till Jonas Emil Teodor

Fler personer inlagda av Skara Gille


Publicerad av

Freddie Wendin
freddie.wendin@gmail.com tel: 070 326 60 96

Källa