Sven Kjellgren


Född

Födelsedatum
1922-12-28
Födelseplats
Herrljunga tätort, Herrljunga kommun

Död

Dödsdatum
2000-05-26
Dödsplats
Skara tätort, Skara domkyrkoförsamling

Mer information om Sven Kjellgren

Sven var polisman, diktare, konstnär och fotograf

På den tiden när skaraborna ännu kunde träffa poliskonstaplar patrullerande på stadens gator och gränder medan polisstationen var öppen alla dygnets timmar, var stadsborna och ordningens upprätthållare nästan alltid kända med varandra – åtminstone till namnet.

En av dessa välkända hedersmän var Sven Kjellgren.
Med lugn, humor

och vänlighet vakade han alla dygnenets timmar under sina pass över skarabornas säkerhet till liv och egendom.
Men han funderade ofta över människoöden och händelser i tiden när han – kanske under mörka regniga höstnätter – skred fram på de sparsamt upplysa gatorna.
Hans tankar formulerades när nätterna var lugna och händelselösa för at snare skrivas ned. Så småningom samlade Sven Kjellgren sina tankar i tvenne diktböcker. I många av dikterna kan likheter med Nils Ferlin anas.

Innehållet i hans diktning rör sig inte sällan kring den gamla stiftsstaden med dess miljöer och människor på ett nära och påtagligt sätt.

Men >Kjellgren var även en observant fotograf som ofta hade sin kamera med sig under polisrocken. Otaliga är de människor och vyer som kunnat bevaras för framtiden tack vare Kjellgrens flitiga arbete med sin kamera. Det är en kulturgärning av stora mått som vi har att tacka honom för.

Källa: artikel av Rune Hagberg i Skara gilles årsbok 1996-97

 

 


Bilder på Sven Kjellgren

Fler personer inlagda av Skara Gille


Publicerad av

Lena Brodin
lena.brodin.1954@gmail.com Tel: 0733-7344437

Källa

Skara Gilles årsbok 1996-97