PETER Emanuel Davidsson Dahlgren


Född

Född i Kindhult, Kindhult Södra IV

Födelsedatum
1840-04-27
Födelseplats
Södra Hestra församling, Gislaved kommun
Föräldrar
Ingrid Johannesdotter, David Jönsson Mast Dahlgren

Död

Död i Björnakull i Sandviks församling (Burseryd)

Dödsdatum
1926-11-14
Dödsplats
Burseryd församling, Gislaved kommun

Händelser kopplade till PETER Emanuel Davidsson Dahlgren


Mer information om PETER Emanuel Davidsson Dahlgren

Peter föddes 1840 på en gård i Kindhult och hans far hette David Jönsson Mast och modern Ingrid Johansdotter. Han hade en äldre syster som hette Johanna Cathrina. Samma år flyttade familjen till soldattorpet Bräkenåsen i Danhult. Här blev de kvar ca ett år innan de i stället flyttade till Bröttjaryd.

De flyttade ofta och bodde 1841-1843 på en gård i Stora Bröttjaryd. 1843-1844 i Lilla Bröttjaryd för att 1844-1845 åter igen bo i Stora Bröttjaryd. En lillasyster föddes som döptes till Anna Maria. 1845 flyttade familjen tillbaka till soldattorpet Bräkenåsen i Danhult. 1847 brukade de Bröttjaryd lilla och återvände sedan 1849 till Bräkenåsen.

Här föddes ytterligare två småsyskon och fadern bytte efternamn enligt husförhörslängden från Mast till Dahlgren. 1859 konfirmerades Peter och 1860 flyttade han och äldre systern till Sandvik.

1875 kom han inflyttande efter att ha befunnit sig i Amerika. Han tog tjänst som dräng hos Mårten Lorentzson med familj i Stora Danhult. Han träffade då pigan Anna Johanna Bengtsdotter som bodde i Bolerem kvarn. Det bar sig inte bättre än att hon omgående blev gravid och hon födde barnet i november samma år. Ett problem gjorde att de båda inte kunde gifta sig – Peter hade ej hinderslöshet och det är svårt att tyda anteckningarna i husförhörslängden. Med reservation för feltydning så kan det står följande: ”äktenskapsjäf anmäles hos pastorsämbetet inom ett år ifrån d. 16/12 1875. Annonsen införd 1:a gången i P..tidningen”

1877 kunde han slutligen gifta sig med Anna Johanna och hon och dottern flyttade in i stugan Dalsbo i Danhult. Ytterligare tre barn kom till världen. Peter reste över till Amerika i perioder – antagligen för att tjäna ihop pengar för att ge familjen en bättre tillvaro. 1887 kunde de köpa en gård i Björnakull i Sandvik dit familjen flyttade.


Platser kopplade till PETER Emanuel Davidsson Dahlgren

Fler personer inlagda av Södra Hestra hembygdsförening


Publicerad av

Agnes Qvist
Inmatare för Södra Hestra hembygdsförening agnes.qvist@gmail.com ( 070-6560263 från 14:00) Har du bilder eller upplysningar om personer eller platser? Är någon uppgift felaktig? - kontakta oss gärna!

Källa