EMMA Kristina Svensson f Emanuelsdotter


Född

Rosenkull

Födelsedatum
1858-10-11
Födelseplats
Gryteryd församling, Gislaved kommun

Död

Dödsdatum
1928-07-30
Dödsplats
Morup församling, Falkenberg kommun

Händelser kopplade till EMMA Kristina Svensson f Emanuelsdotter


Mer information om EMMA Kristina Svensson f Emanuelsdotter

Emma föddes 1858 i Rosenkull i Gryteryd och hennes mor var pigan Anna Johansdotter född 1834 i Forsheda. Fadern var hemmansägaren på gården Emanuel Larsson f. 1833 i Gryteryd. Hennes far gifte sig med en annan kvinna 1859 och Emma och modern flyttade till Långaryd.

Modern gifte sig där med soldaten Johan Anders Blixt och 1861 flyttade de till knektatorpet i Thorsnäs. Här fick hon samma år en lillasyster. Familjen flyttade sedan till en gård i Thorsnäs som föräldrarna brukade men blev kvar där endast ett år. Det var sedan ett konstant flyttande och familjen bodde bl a i Bassö och Älganäs samt återigen i Thorsnäs. Fler syskon kom till världen. 1871 rymde styvfadern till Amerika och lämnade Emmas mor och de fem barnen inneboende i Torsnäs. Kanske ska vi inte glömma att det var tider för missväxt och att det säkert inte var så lätt.

Emma konfirmerades 1873 och 1876 började hon arbeta som piga. 1877 flyttade familjen till torpet Nyhemmet i Samseryd. Styvfader kom tillbaka från Amerika enligt husförhörslängden 1878. Samma år tog Emma tjänst i Villstad. Hon återvände 1880 och gifte sig 1881 med torparsonen Salomon Svensson från Högsberg i Tunnerbohult. De bosatte sig i Högsberg och var några månader inneboende på torpet hos svärföräldrarna och de fick sitt första barn där. Samma år flyttade de ut från församlingen.

 

 


Fler personer inlagda av Södra Hestra hembygdsförening


Publicerad av

Agnes Qvist
Inmatare för Södra Hestra hembygdsförening agnes.qvist@gmail.com ( 070-6560263 från 14:00) Har du bilder eller upplysningar om personer eller platser? Är någon uppgift felaktig? - kontakta oss gärna!

Källa