Oskar Hjalmar Brunstedt


Född

Födelsedatum
1894-02-27
Födelseplats
Torup församling, Hylte kommun

Död

Dödsdatum
1968
Dödsplats
Torup församling, Hylte kommun

Mer information om Oskar Hjalmar Brunstedt

Hjalmar Brunstedt föddes i Killingshult. Hans far var brunnsgrävare och stenmursläggare. De flyttade till en ryggåsstuga vid Lilla Rönskog. Stugan var nästan fallfärdig. Hjalmar hade sin skolgång förlagd till Rävsbo varannandagsskola. På lektionerna klarade han sig mycket bra, ty han var begåvad med gott huvud och i lekarna var han en överdängare och på samma gång en beskyddare. Han var stor och stark för sin ålder.

Den 1 maj 1914 brann stugan ned. Fadern var nyss död. Efter det att familjen, fullkomligt utblottad, bott på olika ställen, kom den till Nyebro Östergård. Modern dog där och hans systrar flyttade till staden, medan Hjalmar bodde kvar där med sina hundar – hans allt i allo. Omsider drog han sig längre in i skogsbygden. Här kom han att alltmer leva ett enstörings- och bohemliv med hundarna som sällskap.

Hjalmar var en ståtlig man och såg bra ut. Han var charmig och belevad och duktig på att berätta. Han var duktig på musik och spelade både munspel och dragspel. Framförallt älskade han skogen. Där hade han vuxit upp och där levde han sitt fria liv. Han lät sig aldrig inpassas i de beteendemönster, som vi vanliga medborgare, med eller mot vår vilja, låter oss infogas i.


Bilder på Oskar Hjalmar Brunstedt

Fler personer inlagda av Torups hembygdsförening


Publicerad av

Bengt-Åke Torhall