Johan Emil Bengtsson


Född

Födelsedatum
1887
Födelseplats
Kallarp, Torup församling

Händelser kopplade till Johan Emil Bengtsson

Migrering

Datum
1892-04

Mer information om Johan Emil Bengtsson

Femårige Johan Emil Bengtsson från Kallarp, reste i april 1892 till Amerika ensam med en adresslapp påsydd på ryggen. Johan Emil var född utom äktenskapet och modern reste strax efter sonens födelse till Amerika. Modern hade väl nu tjänat ihop pengar till biljett och sänt till sonen.Johan Emil hade växt upp hos morföräldrarna, torparen och träskomakaren Samuel Svensson och hans hustru Johanna. Efter sitt yrke kallades han för Träsko-Samuel. Han var en hård råbarkad person och umgicks med och hyste ofta tattare och löst folk. Han var en stor konsument av brännvin.

När nu Johan Emil skulle resa, så följde morfar honom till stationen i Fröslida. Femårige Johan Emil hade endast sett tåget på avstånd från hemmet och när nu lokomotivet ångade in på stationen, så blev han vettskrämd och det var ju inte att undra på. Träsko-Samuel tog ett bastant grepp i nacken och höll honom fast och när sedan passagerarna steg på tåget, så bar han honom in i kupén och stängde dörren och gick tillbaka. Andra emigranter tog hand om pojken som kom fram till sin moder välbehållen, efter vad som berättats.

När Träsko-Samuel gick från stationen fick man se honom gråta, det hade aldrig någon sett tidigare. Och han var inte ensam om den saken. Bland de många som var med och vinkade av Amerikaresenärer på Fröslida station, var det ingen, som kunde hålla tårarna tillbaka, när man såg den lille parveln skickas iväg på den långa resan.

Johan Emil och hans moder kom aldrig tillbaka. Fattigfolkets situation i Sverige på 1800-talet var sådan, att det är förståeligt, om någon hemlängtan inte fanns. Men historien om avfärden från Fröslida station i april 1892 berättades under rörelse i bygden i många årtionden.


Fler personer inlagda av Torups hembygdsförening


Publicerad av

Bengt-Åke Torhall