Hållsta tätort

Kategori: Tätort

Folkmängd: 917 (2015)
Area: 100 hektar
Postnummer: 63370
Postort: Hållsta

Visa karta
Hållsta tätort
Koordinater: 59.294624, 16.457284

Information om Hållsta tätort

En kort beskrivning

Hållsta by har troligen gamla anor, okänt hur gamla. Ända sedan medeltid och fram till nutid är det de stora adelsgodsen runt byn som påverkat och betytt mest för bygden. Platsen ligger en mil söder om Eskilstuna där vägen delar sig mot Näshulta och Julita-bygderna, mot Hälleforsnäs och också mot Stenkvista, Ärla och Malmköpingsleden. Det var alltså naturligt att inrätta ett gästgiveri på denna plats, vilket skedde omkring 1650. Förutom hästskjutsarna erbjöds de resande mat, dryck och logi.

Under 1800-talet fanns i Hållsta fem bönder. Gårdarna kallades Västergården, Gästgiverigården, Mittbyn (eller Mittgården), Lillgården (eller Nästgården) och Östergården. Med undantag för Västergården var de fyra övriga under en stor del av 1800-talet arrendegårdar under Hällefors bruk i Hälleforsnäs. Någon gång vid sekelskiftet slogs Gästgiveriet, Mittbyn, Nästgården och Östergården samman till en enhet, Hållsta gård. Gästgivaregården från 1700-talet blev gårdens huvudbyggnad. Posthanteringen sköttes till en början via gästgiverierna, och det första postkontoret i Hållsta blev hos gästgivare Per Husberg den 10 december 1874.

En stor betydelse fick järnvägsbygget mellan Bergslagen och Oxelösund på 1870-talet. Hållsta station invigdes 1877. År 1921 uppfördes en kvarn i Hållsta. Den var i drift fram till 1966. Det har funnits ett antal affärer och serveringar i samhället, men idag finns endast Handlarn och Hållstakiosken kvar. Godsägare Börje Olsson på Hållsta gård startade i början på 1950-talet hålkortsregistrering för böndernas semineringsutveckling. Det var början på vad som sedan blev Svensk Husdjursskötsel (SHS) och vars dataavdelning blev Lantbruksdata. SHS har nu ombildats till Svensk Mjölk och LD ingår numera i datajätten IBM. I Hållsta bor idag ca 800 personer.


Bildgallerier från Hållsta tätort

Visa fler bildgallerier från Hållsta tätort ›


Bilder och dokument från Hållsta tätort

Visa fler bilder & dokument ›


Platser i Hållsta tätortSmåhus
Samlad bebyggelse
Järnvägsstation
Vattenområde
Prästgård

Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Tom Arvidsson
Jag är föreningsredaktör i Husby-Rekarne Hembygdsförening. Om du har information, bilder eller annat att berätta: Kontakta mig på telefon 073-5995442 eller skicka meddelande till brokenarrow(at)walkingslow.se Läs gärna min blogg: http://thirsty-boots.blogspot.com/.