Bohus

Kategori: Samhälle

Visa karta
Bohus
Koordinater: 57.850924, 12.018037

Information om Bohus

År 1767 öppnades en färjeförbindelse över Göta älv mellan platsen Jordfallet, som låg på byn Skårdals marker på östra sidan av älven, och Hisingen på västra sidan. Denna förbindelse upprätthölls ända tills den 1966 ersattes med Jordfallsbron.

År 1877 öppnades nya järnvägslinjen Bergslagsbanans del Göteborg – Trollhättan, och då tillkom en järnvägsstation med namnet Jordfallet på samma plats. Den 1 november 1900 öppnades också en poststation här med samma namn. Platsen Jordfallet ändrade 1907 namn till Bohus då det var den närmaste järnvägsstationen i förhållande till staden Kungälv och Bohus fästning på andra sidan älven. Direkt ångbåtstrafik fanns också mellan Jordfallet/Bohus och Gamla torget i Kungälv.

Det äldre namnet Jordfallet kom av ett jordskred som inträffade cirka 1150 när delar av det som idag är vägen Källarliden, rasade ner i Göta älv. Skredet var till ytan, 37 hektar, det största som någonsin inträffat i Sverige. Jordmassan var tillräckligt stor för att nästan helt täppa till älven som vid denna tid var 500 meter bred här.

Till skillnad från resten av Nödinge socken, tillhörde Jordfallet (dåvarande Skårdals by) och norra Surte, inte Ale härad före 1888, utan Västra Hisings härad


Bilder och dokument från Bohus

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

shf_nodinge1
Inmatare i Bygdeband för Nödinge sockens hembygdsförening.