Kädarp

Kategori: By

Visa karta
Kädarp
Koordinater: 56.224679, 13.547730

Information om Kädarp

Ortsnamnet Kädarp nämns i länsräkenskaperna 1579 och stavas då Kiederup. Senare ser man namnet stavat Kederup och Kiederop. Enligt ortsnamnsarkivet är förleden ett mansnamn Keti och slutleden torp.

Gästgivargårdar inrättades på 1670-talet. Den förste gästgivaren i Kädarp hette Gammal Pedersson. 1714 tog Sven Kjerstensson över rörelsen och sen har den gått i släkten i många generationer. Carl von Linné är en av kända personer som övernattat där.

Det fanns en jättestor ihålig bok på gästgivargårdens ägor i Kädarp. Det sades att snapphanar gömde sig i boken och att den rymde 12 män. Senare brukade svinen gå in och vila i boken. När den började falla sönder eldade gästgivaren upp den för att inte svinen skulle skadas av nerfallande delar.

Den 29 juli 1780 inträffade en stor brand som ödelade hela byn. ”Allt folket var ute på höstarbete och icke fler hemma än en gammal hustru på gästgivargården som såg elden flamma upp i Kjerstens stugolänga”. Brandstod utbetalades till de tre bönder med tillsammans 66 riksdaler och 12 skilling. Den gamla byn låg i det som kallas ”Kiahaven” och när de tre gårdarna byggdes upp igen flyttade man isär dem.

22 torp har funnits i Kädarp, 21 är utmärkta medan ett inte är återfunnet.

Pyssestenen
En stor sten med små gropar i sägs vara en mycket gammal offersten. Den är utmärkt som fornminne.

 


Bilder och dokument från Kädarp

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

bb2