Museet Malmahed

Kategori: Museum

Visa karta
Museet Malmahed
Koordinater: 59.133843, 16.734102

Information om Museet Malmahed

Museet Malmahed är inrymt i ett av de gamla logementen från slutet av 1870-talet och den andra kvarvarande baracken ingår idag i Vårdcentralen.

I museet, som invigdes 24 maj 1986, berättas om livet på heden under den tid som Södermanlands regemente hade sin övningsplats här, 1774-1921.

På 35 rödflaggade skyltar utomhus och inne i museet berättas ”Historien runt heden”, d.v.s berättelsen om Malma heds förflutna, en händelserik tid illustreras med hjälp av bilder, texter, föremål och uppbyggda miljöer.
Ett besök på museet ger en god inledning till historien om Malmköping. Här finns en modell över köpingen med heden, med alla tälten, de olika militära byggnaderna och samhällets alla hus och inrättningar. Här kan man också se hur logementen såg ut, lära sig mer om uniformer och regementshistoria och hur livet kunde te sig för den indelte soldaten i soldattorpet. På museet finns sedan september 1989 en av de fyra kanoner *som regementschef G.A. von Siegroth för egna medel lät inköpa år 1774.

Museet ligger vid Badhusgatans norra ände, intill Vårdcentralen. Öppet 24 juni-15 augusti, fri entré.
Museet ingår i Historien i Sörmland som är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Flens kommun.

I museet finns också Naturum som visar traktens geologi, flora och fauna. Naturum har utarbetats av Flenskretsen av Svenska Naturskyddsföreningen.

*se dokument under ”Högvakten på Malma Hed”.


Bilder och dokument från Museet Malmahed

Visa fler bilder & dokument ›


Platser i Museet Malmahed
Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anita Widén
Bygdebandsredaktör för Malmköpingsortens Hembygdsförening. Har du frågor eller upptäcker faktafel - vänligen kontakta mig per e-post: anita.widen@hotmail.com