Loftahammars Hembygdsgård

Kategori: Hembygdsgård

Koordinater: 57.905119, 16.716556

Information om Loftahammars Hembygdsgård

Hembygdskvarnen och Missionshuset

Vi hoppas och tror att det ska glädja Er som besökare.
Loftahammars Hembygdsförening bildades den 5 september 1947. Det var ortens kantor Erik Häggström som blev föreningens första ordförande.

Föreningen köpte då den lilla väderkvarnen för 500 kronor samtidigt som man fick dispositionsrätten på marken. Det första som engagerade den nya föreningen var tillkomsten av ett sockenvapen. Och i februari 1951 fastställdes det av konungen. Vapnet är en flundra. Tjugo år senare eller närmare bestämt den 20 april 1967 fick Hembygdsföreningen ett gåvobrev på marken av familjerna Tage Stenhammar och Holger Egmyr.

Väderkvarnen som är av holländsk typ byggdes 1851 och var i drift till 1932. Många reparationer behövdes naturligtvis under åren. Och hur dessa gjordes är för oss idag en gåta när inga maskinella krafter kunde användas. 1988 blåste vingarna sönder. En större reparation inleddes 1991 då en ny gångås och nya vingar monterades, men nu fanns det lyftkranar till hjälp.


Bilder och dokument från Loftahammars Hembygdsgård

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Sture Karlsson
Föreningsredaktör för Loftahammar hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Loftahammar är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 070-601 87 95, eller skriva till mig på adressen sturerosdal@gmail.com