Hosjön

Kategori: Sjö

Hosjön ingår i Nyköpingsåns avrinningsområde. Area 0,6714 kvadratkilometer och ligger 35,6 meter över havet.

Visa karta
Hosjön
Koordinater: 59.114927, 16.691856

Information om Hosjön

Hosjön är belägen strax norr om Malmköping, ett ”stenkast” från Malmahed. Badplats med bryggor och hopptorn. Vid sjön ligger en 4-stjärnig campingplats.
Hosjöbaden var namnet på den badanläggning som uppfördes vid Hosjöns strand i Malmköping omkring 1900. Upphovsmannen till ”Alfreds badanstalt” var disponenten vid Spritbolaget Alfred Andersson en betydande och högt aktad man i samhället.
Behovet av badhus för allmänheten och för herrar officerare hade länge varit känt. Eftersom simkunnighet ansågs vara en tillgång för soldater fick de sörmländska soldaterna, vilka övade på Malma Hed, lära sig simma samtidigt som de svalkade av sig efter en lång varm dag på exercisfältat. Men även ortsborna tog chansen att ta sig ett dopp varma sommarkvällar vid ”Knektis” som badplatsen kallades i folkmun.
I slutet av 1800-talet började militären knorra alltmer och ville ha bort de civila från badet.Då tog disponenten Alfred Andersson, farfar till den kände Hasse Alfredsson, saken i egna händer. Han lät ställa i ordning en präktig badanstalt med badhytt och strand, tvärs över viken från ”Knektis” räknat.

Där ute på udden i Hosjön fick malmköpingsborna till slut en egen badplats och det tack vare Spritbolagets disponent Alfred Andersson. Han fick själv inte njuta särskilt länge av sin badanstalt då han avled redan 1902.
När så Södermanlands Regemente lämnade Malma Hed 1921 och flyttade till Strängnäs, lämnade ortsborna sin badplats på udden och övertog istället soldaternas gamla badplats och den har de behållit sedan dess.

Ett stycke från Hosjöbaden fanns tidigt en badplats som gjorts i ordning för regementets behov. Den hade byggts upp 1882 samtidigt med en tvättstuga och klappbrygga. Badplatsen kallades för Brötavik efter torpet Bröt. Huset revs senare och flyttades ned till stranden där det fick namnet Sjövik. Omkring år 1900 flyttade regementets tvättföreståndare korpral Karl August Nyberg in i Sjövik. Han föddes i Årdala 25/12 1850. Hans hustru var Amanda Charlotta Pettersson född i Bärbo 31/5 1855.  Nyberg bodde i huset fram till 1918, då han avled i lunginflammation. Sjövik revs 1978. Uppe i backen låg ytterligare ett  torp – Hosjötorp.


Bildgallerier från Hosjön

Visa fler bildgallerier från Hosjön ›


Bilder och dokument från Hosjön

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anita Widén
Bygdebandsredaktör för Malmköpingsortens Hembygdsförening. Har du frågor eller upptäcker faktafel - vänligen kontakta mig per e-post: anita.widen@hotmail.com