Bälgviken tätort

Kategori: Tätort

Stavades ”Belgviken” fram till år 1909.
Folkmängd: 222 personer (2018)
Area: 39,30 hektar
Postnummer: 635 18
Postort: Husby-Rekarne

Visa karta
Bälgviken tätort
Koordinater: 59.249932, 16.460008

Information om Bälgviken tätort

När järnvägen från Eskilstuna till Oxelösund började trafikeras 1877 blev Bälgviken en av anhalterna. Från att det tidigare endast funnits några lantgårdar i omgivningarna började nu folk söka sig hit. 1879 anlades ett sågverk nere vid sjön och var fram till nedläggningen 1981 samhällets dominerande inslag. 1887 byggdes den första affären och sedan kom också en del privata bostäder. Bönderna runt Näshultasjön tog nu vattenvägen till samhället och därefter järnvägen för att på snabbaste sätt komma till Eskilstuna.

I början av 1900-talet upptäcktes Bälgviken av Eskilstunas industriidkare som här byggde sina sommarbostäder. Luften sades vara mycket hälsosam och det talades också om att anlägga ett sanatorium. Sågen expanderade och i samband med detta byggdes såväl privata hus som arbetarbostäder. Det har också under åren funnits fler affärer, kaféer, några mindre industrier, postanstalt och telefonstation.

collage3

I dag är dessa aktiviteter försvunna och samhället är nu främst bostadsort för anställda i Eskilstuna kommun. Men i takt med utvecklingen har här under perioder även funnits t,ex, åkeri, hantverkare, frisör och översättningsbyrå. Samhället lever vidare. Den senaste exploateringen 1991 är ett område med 20 villor, och sammanlagt finns det nu drygt 100 hushåll. Runt om finns stora skogar för friluftsliv, rika på älg, bär och svamp. Bälgvikssjön inbjuder till bad och båtliv. Sörmlandsleden går genom samhället och fortsätter sedan utefter Näshultasjön, som under några sommarveckor trafikeras av den gamla ångbåten Gerda.

Bilder och information har samlats in och sammanställts av Bälgvikens Skrivargrupp.


Bildgallerier från Bälgviken tätort

Visa fler bildgallerier från Bälgviken tätort ›


Bilder och dokument från Bälgviken tätort

Visa fler bilder & dokument ›


Platser i Bälgviken tätort



Småhus
Bebyggelselämning

Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Tom Arvidsson
Jag är föreningsredaktör i Husby-Rekarne Hembygdsförening. Om du har information, bilder eller annat att berätta: Kontakta mig på telefon 073-5995442 eller skicka meddelande till brokenarrow(at)walkingslow.se Läs gärna min blogg: http://thirsty-boots.blogspot.com/.