Nyrödjan

Kategori: Bebyggelselämning

Nyrödja var en liten gård om c:a 40 tunnland som nu är sammanslagen med Böle nr 1.

Koordinater: 56.870249, 16.301626

Information om Nyrödjan

Nyrödja var en liten gård om c:a 40 tunnland som nu är sammanslagen med Böle nr 1.På platsen i Nyrödjagatan finns en skylt uppsatt med upplysningar om den tidigare gården. Grunden till bostadshuset visar att detta haft de ungefärliga måtten 6 x 8 m. Sentida ägare var Linnéa Jonsson i Rockneby. Den siste arrendatorn på Nyrödja hette Johan Larsson och de som bodde där senast var Holger, Manfred, Arvid och Helga Andersson.
Bostadshuset köptes av smidesmästare John Ekström i Rockneby och flyttades till hans smedja där det användes till cykelverkstad. Ekströms hustru hade haft förfäder bosatta på Nyrödja.
Under 1800-talet var Nyrödja torp under Böle nr 1.
I husförhörslängden 1892-1895 noterades de enda boende på Nyrödja vara två arbetspigor med varsitt ”oäkta” barn. De var Hilda Sofia Carlsdotter med sonen Johan Martin Bernhard född 1890 och Hilma Augusta Carlsdotter med ”oäkta” dottern Elin Otilia född 1887.
I husförhörslängden för 1892-1895 noterades att ”Nyröjan eges af August Jonsson i Espedala under Strömsrum och arrenderas af skomakaren Lars Johan Jonsson å Böle no 3”.


Bilder och dokument från Nyrödjan

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Ingemar Alriksson