Ludvika Tegelbruk

Kategori: Tegelbruk

Koordinater: 60.147734, 15.174479

Information om Ludvika Tegelbruk

Ludvika Tegelbruk anlades 1902-1903 vid Väsman bredvid Ludvika Ångsåg. Namnet var Bergslagernas Tegel- och Kalkbruk AB. Grosshandlare Gustaf Morin var grundaren. Man framställde kalksandstegel.
Sanden, som var den ena huvudingrediensen, hämtades dels från sandtaget i Sandviken i Sunnansjö, dels sögs den upp från sjöbottnen med hjälp av sandsug, en av de första i landet. Utanför Sollen, Mässan och Granön fanns gott om sand. Den gamla segelskutan Urd byggdes om till pråm och den gamla gods- och passagerarångbåten Tyr, som varit i drift sedan 1870-talet, byggdes om till sandsug och tjänstgjorde dessutom som bogserbåt till pråmen.
Kalken, som var den andra huvudingrediensen, hämtades från Plogsbo kalkbrott ned till Västernoren, varifrån den fraktades på linbana till Norsbro kalkugn för bränning. Sedan blev det tågtransport till tegelbruket.
Vid tegelbruket tillverkades tegel med eller utan glansig yta och i flera färger. Det var taktegel, murtegel, fasadtegel för att nämna några exempel. ( En tegelsort var grå och kallades för Stalintagel, eftersom den typen av tegel var vanlig i Öststaterna, uppgift från uppsats på Internet)
Men man tillverkade även andra produkter: byggnadskalk, jordbrukskalk, kalksten för masugnar och sulfitfabriker mm.

Teglet har använts till många kraftstationsbyggnader och pumpstationer runt om vid gruvorna som t ex i Tuna Hästberg, Lekomberg, Laggarudden.
Även många offentliga byggnader i Ludvika uppfördes av Ludvikategel. Baptistkyrkan i Ludvika byggdes 1906 och är idag ,(2012), den enda bevarade byggnaden i staden med tegel från Ludvika Tegelbruk.

1925 fanns tegelbruket med i uppräkningen av av de största fabrikerna i Ludvika. Ännu 1947 var det aktuellt i Svensk Industrikalender. Men 1950 fanns ingen verksamhet vid tegelbruket enligt Ludvikakännaren Rudolf Pettersson. Bruket lades därför troligen ned någon gång mellan 1947 – 1950.
Kalkbrottet däremot verkar ha lagts ned redan 1922.

Källor:
Marnäsposten nr 12, 1978, artikel Nils Göte Håkansson
Boken Väsman, Nils Göte Håkansson
Pärm med tidningsurklipp på Arkivet, Ludvika Gammelgård
Internet
Se även intressant information i pdf-dokumenten nedan.


Bilder och dokument från Ludvika Tegelbruk

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Lilian Jakobsson