Fagersta Bruk

Kategori: Järnbruk

Koordinater: 60.004644, 15.783050

Information om Fagersta Bruk

Fagersta har anor sedan medeltiden. Ett antal platser för järntillverkning har funnits i området.
År 1611 anlades en stångjärnshammare i Kolbäcksån. Detta skulle skulle så småningom bli upphovet till Fagersta Bruk. Här växte ett litet samhälle upp som på 1700-talet hade ca 80 invånare.
I samband med industrialiseringen och utvecklingen av götstålsprocessen under senare delen av 1800-talet växte järnbruket.
År 1874 ombildades järnbruket till aktiebolag under namnet Fagersta Bruks Aktiebolag och som symbol tag man den s.k. Fagerstaliljan. Under senare delen av 1800-talet var Fagersta Bruk ett av de mest betydande järnbruken i mellansverige.
Samhället som växte upp runt järnbruket hade år 1900 vuxit till ca 1600 invånare.
Det i Västanfors befintliga järnbruket lades ner 1915 och tillverkningen flyttades över till Fagersta. Järnbruket bestod nu av hytta, stålverk, gjuteri, valsverk, smedja och manufakturverk.
År 1900 medverkade Fagersta Bruk med en monter vid världsutställningen i Paris.
År 1927 skedde en omstukturering där Fagersta Bruk blev moderbolag för järnbruken i Långshyttan, Horndal, Forsbacka och Österbybruk.
Ett omfattande forskningsarbete inom specialstål och hårdmetall ledde fram till nya produkter. Fagersta Bruk var pionjär när det gäller tillverkning av hårdmetallprodukter såsom skärstål för metallbearbetning, bergborrar och däckdubbar.
Företaget upplevde sin storhetstid fram till stålkrisen på 1970-talet.


Bilder och dokument från Fagersta Bruk

Visa fler bilder & dokument ›



Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Lennart de Canésie